Potrivit calendarului de proteste, pe 25 martie în Bucureşti profesorii vor organiza un miting şi un marş de protest. Pe 14 aprilie conducerile Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţiai “Spiru Haret”, Federaţiei Educaţiei Naţionale şi Federaţiei “Alma Mater” vor depune la Parlament propunerile pentru Legea Educaţiei Naţionale.
Pe 22 aprilie profesorii vor protesta la nivel naţional, prin încetarea activităţii în toate unităţile de învăţământ. De asemenea, sindicatele vor depune plâmgeri la forurile internaţionale pentru nepunerea în practică a sentinţelor judecătoreşti privind drepturile salariale ale profesorilor.
Printre nemulţumirile sindicaliştilor din educaţie se numără faptul că sumele destinate cheltuielilor de personal stabilote pe baza standardelor de cost pe elev nu sunt suficiente pentru întreg anul, reducerea a 15.000 de posturi din învăţământul preuniversitar începând cu 1 seprembrie, sistarea fondurilor necesare continuării investiţiilor începute în anii anteriori. În plus, sindicaliştii se plâng că Ministerul Educaţiei instigă ordonatorii de credite la nerespectarea hotărârilor judecătoreşti definitive şi irevocabile care garantează salariaţilor menţinerea salariului brut la nivelul lunii decembrie 2009.
Sindicatele mai spun că veniturile salariale, mai ales pentru personalul nedidactic şi auxiliar, au scăzut din cauza neacordării unor sporuri existente în Contractele Colective de Muncă. Proiectul Legii Educaţiei Naţionale conţine prevederi care afectează direct salariaţii din învăţământ, printre care desfinţarea titularizării în învăţământ, eliminarea decontării navetei, dispariţia prevederii conform căreia se reduce cu două ore norma de predare pentru personalul didactic de predare cu o vechime de peste 25 de ani, cu gradul didactic I şi alte drepturi ale personalului didactic, mai spun reprezentanţii profesorilor.
Profesorii mai sunt nemulţumiţi de neplata pe primele două luni ale anului 2010 a sporului de lucru în condiţii periculoase sau vătămătoare, menţionat în Legea salarizării unitare şi de blocarea posturilor didactice şi nedidactice, precum şi a concursurilor de promovare în învăţământul superior va conduce la imposibilitatea desfăşurării în condiţii optime a procesului educaţional, din cauza îmbătrânirii accentuate a corpului didactic, pensionării şi lipsei cadrelor didactice cu grad universitar obligatoriu (conferenţiar sau profesor) pentru desfăşurarea cursurilor de masterat şi de doctorat.
Reprezentanţii celor patru sindicate reprezentative din învăţământ spun că, în condiţiile în care problemele cu care se confruntă salariaţii din învăţământ vor fi tratate cu indiferenţă de Guvernul României, nu se va încheia situaţia şcolară şi nici a examenelor cu verificare pe parcurs din universităţi şi se va declanşa greva generală în prima decadă a lunii iunie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!