Bazac a votat pentru “o echipă puternică, dinamică”, mai devreme decât era anunţat
Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac a votat în jurul orei 8.45, mai devreme decât anunţase Biroul de presă al PSD, adică 9.30, însoţit de soţia sa, şi a declarat că îşi dă votul pentru “echipa care în urmă cu un an şi jumătate a ştiut să apere interesele românilor în Italia“.”Am votat pentru o echipă dinamină, puternică, care să reprezinte inetresele românilor în Parlamentul European. Am votat pentru aceea echipă care în urmă cu un an şi jumătate a ştiut să apere interesele românilor în Italia“, a spus Ion Bazac. Ministrul Sănătăţii nu s-a sfiit să spună exact cu cine a votat. “Am votat pentru acea echipă social-democrată, care într-adevăr va vota legile pe care România le va aplica începând cu Parlamentul viitor“, a mai spus Bazac.
La alegerile pentru Parlamentul European au depus liste de candidaţi şapte formaţiuni politice, iar în cursă au intrat şi doi candidaţi independenţi.Astfel, la scrutin participă candidaţi ai PDL, PSD+PC, PNL, UDMR, PNŢCD, PRM şi ai Forţei Civice. Cei doi candidaţi independenţi sunt Elena Băsescu şi Pavel Abraham.România va trimite în Parlamentul European 33 de reprezentanţi pentru un mandat complet, de 5 ani.
Băsescu, însoţit de fiica sa Elena, a spus că a votat pentru că România este într-o competiţie în UE
Preşedintele Traian Băsescu a declarat duminică, la Liceul A.D. Xenopol, că a venit la vot exact pentru motivele pentru care i-a îndemnat pe români să voteze. Preşedintele Traian Băsescu a fost însoţit de soţia sa şi de fiica sa cea mică, Elena Băsescu.
Elena Băsescu, şi ea candidat la alegerile europarlamentare, l-a ţinut pe tatăl său de braţ până a intrat în secţia de votare. Traian Băsescu a declarat că România se află într-o competiţie cu celelate ţări europene şi că a venit să voteze pentru exact motivele pentru care i-a îndemnat recent pe români să voteze.
PNL a semnalat că 30 de prahoveni au venit să voteze în sectorul 2 din Capitală
Reprezentanţii PNL au semnalat Biroului Electoral de Circumscripţie nr. 43 – sector 2 că la o secţie de votare din acest sector s-au prezentat 30 de persoane din judeţul Prahova, care au solicitat să voteze pe liste suplimentare. Tot PNL a reclamat că mai multe secţii de votare din sectorul 2 au fost închise, sâmbătă, mai devreme decât era necesar, respectiv la ora 13.00 în loc de 17.00. Reprezentanţii aceleiaşi formaţiuni politice au semnalat şi faptul că, tot sâmbătă, preşedintele unei secţii de votare din sectorul 2 a plecat acasă cu o ştampilă, deşi acest lucru este interzis de lege.
În afara sesizărilor referitoare la sectorul 2, observatorii PNL la alegeri au atras atenţia asupra faptului că şi la alte secţii de votare din Capitală au sosit, duminică dimineaţă, grupuri de cetăţeni din judeţul Ilfov, care s-au prezentat în bloc pentru a vota pe liste suplimentare, după cum s-a precizat într-un comunicat de presă.
Primul caz de fraudă electorală s-a înregistrat în Dolj, potrivit IGPR
Primul caz de fraudă electorală s-a înregistrat în Dolj, unde un bărbat, membru al Biroului Electoral al Secţiei 73 din Craiova, a votat de două ori, au declarat pentru NewsIn oficiali ai Inspectoratului General al Poliţiei Române. Bărbatul a votat atât pe listele permanente, cât şi pe cele suplimentare. Bărbatul riscă o pedeapsă de până la cinci ani cu închisoarea. El este audiat de poliţişti. Oficialii IGPR au afirmat că şi alte cazuri similare sunt în verificări la această oră.
PSD Cluj sesisează neconcordanţe privind numărul de buletine de vot primite de unele secţii
PSD Cluj a anunţat, duminică dimineaţa, că la mai multe secţii de votare numărul buletinelor de vot este diferit faţă de cel trecut pe procesul verbal, transmite corespondentul NewsIn. “Organizaţia Judeţeană a PSD Cluj va depune o sesizare la Biroul Electoral Judeţean legată de numărul diferit al buletinelor de vot care au ajuns în secţiile de votare faţă de cele de pe procesele verbale iniţiale. Precizăm că numărul acestora este diferit cu câteva zeci de buletine în cea mai mare parte a secţiilor din judeţ.
Printre secţiile la care au fost semnalate astfel de probleme sunt secţiile cu numerele 56 (Cluj-Napoca) 57 (Cluj-Napoca), 200 (municipiul Dej), 302 (comuna Beliş) şi 589 (comuna Valea Ierii)”, se arată într-un comunicat de presă al PSD Cluj. Social-democraţii clujeni mai adaugă că „eventualitatea fraudării alegerilor” a fost semnalată de vineri, când a fost anunţată desemnarea a 14 echipe de intervenţie, pentru fiecare colegiu uninominal, pentru a preîntâmpina turismul electoral şi alte fraude. Biroul Electoral Judeţean nu a putut confirma, la ora transmiterii acestei ştiri, primirea sesizării. Reprezentanţii biroului au declarat pentru NewsIn că procesul de vot se desfăşoară normal la nivelul judeţului.
O ştampilă a rămas fără guma cu menţiunea “VOTAT”, la Pechea, în judeţul Galaţi
La două ore de la deschiderea urnelor, o ştampilă dintr-o secţie de votare din judeţul Galaţi nu mai poate fi utilizată deoarece a rămas fără guma cu menţiunea “VOTAT”, transmite corespondentul NewsIn. Incidentul s-a petrecut cu puţin înainte de ora 9.00, în Secţia de Votare nr. 372 din comuna gălăţeană Pechea. “De pe o ştampilă a căzut guma pe care era imprimat cuvântul “VOTAT”. Membrii biroului electoral al secţiei de votare au încheiat un proces-verbal în care au arătat că, din câte ştampile primiseră iniţial, vor fi utilizate cu una mai puţin“, a declarat, duminică, preşedintele Biroului Electoral Judeţean de la Galaţi, judecătorul Luminiţa Benescu. Potrivit aceleiaşi surse, Secţia de Votare nr. 372 din Pechea nu va primi o altă ştampilă cu menţiunea “VOTAT” în locul celei deteriorate.
Pentru alegerile europarlamentare de duminică, în judeţul Galaţi au fost amenajate 435 de secţii de votare, dintre care 176 în municipiul Galaţi, 33 în municipiul Tecuci şi 226 în oraşele şi comunele judeţului. Pe listele electorale permanente sunt înscrişi 519.860 de cetăţeni cu drept de vot, pentru care au fost tipărite 578.400 de buletine de vot şi confecţionate 2.175 de ştampile cu menţiunea “VOTAT”. Alte 435 de ştampile de control au fost repartizate la fiecare secţie de votare.
Procesul electoral este monitorizat de peste 870 de poliţişti, agenţi de circulaţie, jandarmi, poliţişti de frontieră şi poliţişti comunitari, dar şi de lucrători ai Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Ei au o dublă misiune: să asigure liniştea publică în apropierea secţiilor de votare şi să prevină orice încercare de fraudare a scrutinului de duminică.
Marko: Am votat pentru o Europă care să înţeleagă, respecte şi să impună drepturile minorităţilor
Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, duminică, la Sâncraiu de Mureş, că a votat pentru solidaritate şi bună reprezentare a României în Uniunea Europeană, dar şi pentru o uniune care să fie preocupată de drepturile minorităţilor, transmite corespondentul NewsIn. Marko Bela a votat la Sâncraiu de Mureş la ora 9.00, el fiind cel mai matinal politician din judeţ. “Am votat pentru solidaritatea maghiară din România, dar în acelaşi timp să reprezinte interesele tuturor cetăţenilor. Eu cred că pentru perioada care urmează va avea o importanţă majoră reprezentanţa noastră la Bruxelles. Am votat pentru o Europă unită, o Europă a tuturor valorilor importante pentru noi. Am votat pentru o solidaritate europeană, pentru solidaritatea cetăţenilor din România şi pentru solidaritate a maghiarilor din România. Pentru o Europă care să înţeleagă, să resecte şi să impună drepturile minorităţilor”, a declarat Marko Bela.
Deşi o prezenţă scăzută la vot a populaţiei ar creşte şansele UDMR, având în vedere că de obicei etnicii maghiari sunt mai conştiincioşi, Marko Bela a subliniat că este important ca toată lumea să meargă la vot. „Îndemnăm lumea să meargă la vot, avem interesul ca prezenţa să fie cât mai mare în cazul întregii societăţi, nu doar a maghiarilor, fiindcă acest lucru ar arăta un interes pentru UE şi pentru prezenţa noastră la Bruxelles”, a declarat preşedintele UDMR. El consideră însă că alegătorilor nu li s-a explicat suficient importanţa alegerilor pentru Parlamentul European.
“E vina politicienilor şi a partidelor politice care nu au reuşit să explice importanţa Uniunii Europene şi a Parlamentului European. Dacă există un dezinteres, nu e vina alegătorului, ci a celor care au avut obligaţia să îi informeze”, a opinat liderul maghiar. Marko Bela speră să nu existe o ascensiune a ultranaţionaliştilor în forurile europene. “Nu ar trebui să intre ultranaţionaliştii. UE nu poate să fie o uniune a naţionaliştilor, de fapt nicio uniune a naţiunilor în exclusivitate, ci o uniune a statelor, ţărilor, zonelor, regiunilor a etniilor care trăiesc în Europa. Ultranaţionaliştii nu au ce căuta în UE”, a afirmat Marko. Centrul electoral al UDMR este la Târgu Mureş, la sediul Fundaţiei „Bernady Gyorgy”. Aici sunt prezenţi preşedintele UDMR, Marko Bela, precum şi numeroşi lideri şi candidaţi ai Uniunii pentru Parlamentul European.
Geoană: Sper să avem o participare cel puţin onorabilă la acest scrutin european
Preşedintele PSD Mircea Geoană a declarat duminică, după ce şi-a exprimat votul, că a votat pentru o “Românie prosperă şi respectată în Europa“. “Sper să avem o participare cel puţin onorabilă la acest scrutin european“, a spus Mircea Geoană, susţinând că votul este important “pentru a putea arăta că ne interesează Europa”. “Am votat pentru o României prosperă şi respectată în Europa“, a adăugat Geoană.
Mircea Geoană a venit la Liceul Jean Monnet cu o întârziere de aproximativ 20 de minute, faţă de ora anunţată de partid, fiind însoţit de soţia sa, Mihaela, şi cei doi copii. La alegerile pentru Parlamentul European au depus liste de candidaţi şapte formaţiuni politice, iar în cursă au intrat şi doi candidaţi independenţi. Astfel, la scrutin participă candidaţi ai PDL, PSD+PC, PNL, UDMR, PNŢCD, PRM şi ai Forţei Civice. Cei doi candidaţi independenţi sunt Elena Băsescu şi Pavel Abraham. România va trimite în Parlamentul European 33 de reprezentanţi pentru un mandat complet, de 5 ani.
Emil Boc: Am dat un vot cu o triplă semnificaţie, pentru partid, pentru România, pentru Europa
Premierul Emil Boc a declarat că a dat un vot cu o triplă semnificaţie pentru “acel partid care are cel mai bun program politic”, pentru România şi Europa. “Am dat un vot cu o triplă semnificaţie: pentru partid, pentru România, pentru Europa. Pentru partidul care are cel mai bun program politic si cea mai bună listă de candidaţi, pentru România, ca interesele să fie mai bine apărate la Bruxelles“, a declarat Emil Boc, adăugând că a dat acest vot şi pentru ca România să adere la zona Euro în 2014.
Premierul i-a îndemnat pe români să meargă să voteze explicând că următorul scrutin pentru Parlamentul European va avea loc peste cinci ani. Emil Boc a votat împreună cu soţia sa în jurul orei 10.00 la Şcoala “Radu Stoica” din Cluj Napoca.
La alegerile pentru Parlamentul European au depus liste de candidaţi şapte formaţiuni politice, iar în cursă au intrat şi doi candidaţi independenţi. Astfel, la scrutin participă candidaţi ai PDL, PSD+PC, PNL, UDMR, PNŢCD, PRM şi ai Forţei Civice. Cei doi candidaţi independenţi sunt Elena Băsescu şi Pavel Abraham. România va trimite în Parlamentul European 33 de reprezentanţi pentru un mandat complet, de 5 ani.
Sursa: Newsin
Citiți principiile noastre de moderare aici!