Polițiștii l-au dus, joi dimineaţă, pe Sorin Ovidiu Vîntu la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), în baza unui mandat de aducere.
Procurorii DIICOT îl cercetează pe Sorin Ovidiu Vîntu, alături de Liviu Luca, Octavian Ţurcan, Gheorghe Şupeală şi alte şapte persoane, pentru spălare de bani şi delapidarea patrimoniul Asociaţiei Salariaţilor din cadrul SNP Petrom SA, prejudiciul fiind estimat la aproximativ 12 milioane de euro.
Sorin Ovidiu Vîntu, ajutat de alte persoane, ar fi folosit documente de identitate falsificate pentru a obţine buletin şi paşaport, de la autorităţile din Republica Moldova, documente care aveau fotografia acestuia şi datele unei persoane fictive, potrivit Parchetului ICCJ.
„Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de urmărire penală şi criminalistică s-a sesizat din oficiu cu privire la faptul că, pe numele unui cetăţean moldovean, autorităţile din Republica Moldova au eliberat un buletin de identitate şi un paşaport pe care sunt aplicate fotografii care nu aparţineau acestuia. Imaginea existentă în cadrul fişei personale a cetăţeanului moldovean a fost înaintată autorităţilor române care au constat că, după anumite elemente, aceasta corespunde înfăţişării cetăţeanului român Vîntu Sorin Ovidiu”, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului ICCJ.
În urma verificărilor făcute de autorităţile române, s-a stabilit, „în mod cert”, prin intermediul unei constatări tehnico-ştiinţifice, că fotografia din fişa personală a cetăţeanului moldovean îl reprezintă pe Sorin Ovidiu Vîntu, a precizat Parchetul instanţei supreme.
Vîntu a declarat, la ieşirea de la Parchetul ICCJ, că procurorii au început urmărirea penală pe numele lui pentru că şi-ar fi făcut un buletin cu identitate falsă. Acesta a spus că documentul este din 2003, când el nu avea interdicţie de a ieşi din ţară şi fost făcut de un necunoscut.
Omul de afaceri a spus că procurorii au început urmărirea penală pe numele său, dar după ce vor face verificările de rigoare, „vor închide dosarul, pentru că aşa este normal”.
Potrivit lui Vîntu, buletinul care are fotografia sa şi identitatea altei persoane ar fi fost făcut în anul 2003, când el nu avea interdicţie de a părăsi România, iar prima dată când a mers în Republica Moldova a fost în 2008.
Vîntu a mai declarat că nu ştie cine a făcut acel buletin, precizând că fotografia sa „apare pe tot internetul”.
Familia omului de afaceri a spus că Sorin Ovidiu Vintu nu a încercat sub nicio formă să părăsească teritoriul țării noastre, el fiind ridicat de doi poliţişti, joi dimineaţă, de la domiciliul său, fără prezenţa unor mascaţi.
„Referitor la ultimile informaţii care circulă în opinia publică, referitoare la Sorin Ovidiu Vîntu, familia ţine să facă următoarele precizări: Sorin Ovidiu Vîntu nu a încercat sub nici o formă să părăsească teritoriul României. El a fost ridicat de doi poliţişti azi dimineaţă, joi, 23 ianuarie 2014, de la domiciliul său, fără prezenţa unor mascaţi “, se arată într-un comunicat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!