În ianuarie 2017, diferența dintre salariul brut și cel net, adică partea care revine statului sub formă de impozite, taxe și contribuții, a ajuns la 868 lei, în cazul unui salariu mediu din România. Astfel, dacă în ianuarie 2017 salariul mediu a fost de 3.168 de lei, angajatul a luat în mână 2.300 de lei. Prin comparație, în aceeași lună a anului 2007, când salariul mediu brut era de 1.232 de lei, cotizația la stat era de 314 lei.
Așadar, odată cu creșterea salariilor, a crescut și partea statului, însă un factor important care a rămas neschimbat este reprezentat de deduceri. Când se calculează impozitul pe salariu de 16%, întâi se scad din salariul brut deducerile de care beneficiază angajatul, acestea fiind calculate în funcție de mai multe criterii, cum ar fi numărul de persoane avut în întreținere. Aceste sume deductibile au rămas neschimbate de 13 ani, nefiind aduse la zi.
O altă cauză a decalajului dintre salariu brut și cel net este ponderea contribuțiilor sociale, care a crescut în ultimii ani. În cazul salariilor mari, această pondere ajunge la 50%, astfel, un angajator care plătește angajatului un salariu de 1.000 de euro, trebuie să cheltuie de fapt 1.800 de euro, 800 de euro fiind contribuții sociale. În cazul salariilor mici, ponderea contribuțiilor sociale ajunge la 50%, astfel, pentru un salariu de 100 de euro, angajatorul plătește de fapt 150 de euro.
De asemenea, s-a observat că decalajul dintre salariul brut și cel net are o creștere mai accelerată în cazul salariilor mai mici, comparat cu cele mari din domenii precum IT sau aviație, precizează Mediafax.
Citiți principiile noastre de moderare aici!