Datele centralizate de Salvați Copiii România pe parcursul anului 2021 arată că foarte mulți copii sunt certați la școală, în loc să fie susținuți în procesul de învățare.
„22% dintre copii sunt expuși abuzului verbal și limbajului violent în mediul școlar. Un procent ridicat dintre copii – 76% – spun că profesorii îi ceartă atunci când greșesc, ceea ce arată prevalența metodelor pedagogice critice și punitive, în detrimentul sprijinului activ acordat elevilor în procesul de învățare și comunicare.
Abuzul fizic asupra copilului în familia de proveniență este asociat semnificativ cu comportamente de tip bullying între copii în școală, în condițiile în care 56% dintre părinți au declarat că-și pedepsesc copiii dacă greșesc”, transmit reprezentanții Salvați Copiii România.
Excluderea din grup, izolarea socială, amenințarea cu violența fizică și/sau umilirea, interdicția de a vorbi/interacționa cu un alt coleg sunt doar câteva dintre comportamentele specifice bullying-ului cu care copiii se întâlnesc frecvent în mediul școlar.
Studiul Salvați Copiii privind abuzul împotriva copiilor, din decembrie 2021, mai arată că:
- Atunci când sunt pedepsiți, copiii trăiesc stări de tristețe (38%), vinovăție (29%) și nefericire (28%).
- 6% dintre copii afirmă că se simt lipsiți de apărare atunci când sunt pedepsiți, 3% declarând chiar că se simt părăsiți.
- Copiii afirmă că suferă în tăcere (43%), plâng sau vorbesc cu cineva (36%) și doar 8% dintre respondenți indicând că, atunci când sunt pedepsiți, își închipuie că se răzbună.
- Ca atitudine generală față de pedeapsa corporală, 21% dintre părinți și-au exprimat acordul față de bătaie, ca modalitate de sancționare a comportamentelor indezirabile ale copiilor.
Din 2016, Salvați Copiii România atrăgea atenția asupra extinderii fenomenului de bullying. Primul studiu național cu privire la fenomenul de bullying în școlile românești, lansat de asociație, arăta că: 73% dintre elevi au fost martorii unei situații de bullying în mediul școlar; 3 din 10 copii sunt excluși în mod constant din grupul de colegi; 3 din 10 copii sunt amenințați cu bătaia sau lovirea de către colegi; 1 din 4 copii a fost umilit în fața colegilor.
În urma acestor analize, Organizația Salvați Copiii România a dezvoltat o serie de intervenții concentrate, cu scopul de a diminua fenomenul bullying-ului. Din februarie 2020 derulează și programul „Să fim prieteni – Fără bullying în grădinițe”.
Trimite articolul
XNo, parinti, profesori, va faceti ca ploua ?
Integrarea in societate se face prin imprimarea unor modele de comportament. Acest lucru se face prin educatie la oameni. La animale se numeste dresaj, dar este ABSOLUT acelasi lucru. Iar metoda de cand lumea si pamantul este “biciul si zaharelul”. Adica atitudinile conforme trebuie recompensate, iar cela necomforme pedepsite. Daca elimini una din componente vei avea un rezultat deformat. Daca le elimini pe ambele vei avea … salbaticie.
Asta nu inseamna excese sau abuzuri. Dar daca vei elimina complet pedepsele vei avea ca rezultat un comportament deviant. E o dovada de mare ingamfare sa nesocotesti un model verificat istoric si sa procedezi cum iti inchipui tu ca e bine. Noi modele pot functiona in anumite conditii, in societati mult mai bine controlate, educate si evoluate. In societatea noastra, deocamdata nici vorba. O astfel de trecere nu poate fi facuta brusc. Ce faci cand generatia precedenta a crescut in vechile conditii si noua generatie nu. Va prelua ce e mai rau din ambele modele si rezultatul va fi catastrofal. Copii problema si oameni ratati.
Da, este de dorit eliminarea pedepselor fizice ca directie de dezvoltare a modelului educational, dar efectiv trebuie pastrata varianta clasica (binenteles cu moderatie) si adaptata incetul cu incetul.
Sigur ma vor contrazice unii, dar ia ganditi-va la un copil ce se tranteste in magazin ca vrea ceva ce parintii nu-i pot oferi, sau la niste copii ce l-au batut pe altul si care nu patesc nimic (ce vedete vor devanii in cercul lor !), sau la niste copii dintr-un mediu ce contine persoane ce comit infractiuni, ce au furat ceva, ca au vazut ei la altii, ce vor mai rade daca nu au nimic de suferit. Sa nu va inchipuiti ca parintii sau dascalii sunt cine stie ce psihologi.
Nu nesocotiti invataturile din batrani. Cand spui ca bataia e rupta din rai, nu inseamna ca trebuie batut cu parul. Dar o palma la fund, o cearta sanatoasa, interzicerea unor lucruri dorite de copii, reducerea rasfatului fara margini, etc sunt modalitati verificate de educatie. Binenteles CU MODERATIE.
Dar, pana la urma, e doar o parere, fiecare isi educa copii cum crede (si cum poate). Si se intereseaza de scoala la care da copilul.
Însă DEDICAȚI meseriei. Ca sa invite și părinți la terapie, la consiliere, nu doar copiii identificați agresori ori victime. Nu mai vorbim și de cei practic abandonați, de catre părinții plecați din tara, chiar dacă se aud zilnic pe telefon
Vai doamne se simt pedepsiti si simt sentimente de vinovatie.
Atunci cum inveti un copil ca ceva nu este bine.
Daca( asta e un exemplu) baga 2 fire metalice in priza si dupa face contact direct punand palma peste ambele fire? Il lasam sa incerce si sa moara?
Trebuiesc invatati ce mici de ceea ce este gresit si ce este bun.
Voi ăștia cu studiile voastre sunteți bolnavi cu bullyingul asta al vostru! Sunteți doar niste frustrați care nu ați reușit să faceți nimic în școală, în viața voastră, nu ați avut rezultate, nu ați avut viața socială și pentru că voi ați fost niște sălbatici dați vina pe ceilalți că ați fost și sunteți singuri in pădure.
În curând o să veniți să ne spuneți că pedepsirea hoților, violatorilor, criminalilor sau a oricărui contravenient este bullying! Că de fapt trebuie să îl pupi și să îl mângâie pe cap pe cel care încalcă legea!
Numai ghiocei in tineretul nostru, si barbati de barbati…