Joi, în jurul orei 21.50, ROMATSA a sesizat ISU Braşov că un planor care a decolat în jurul orei 12.30 din zona Aerodromului Ghimbav nu a mai revenit la bază. Potrivit MAI, pilotul aparatului de zbor are 56 de ani, „mare experienţă” şi executa un zbor privat în zona Postăvarul.
Tot atunci, procurorii de la Parchetul Curţii de Apel Braşov s-au sesizat din oficiu, iar pe rolul acestei unităţi s-a constituit un dosar penal cu privire la faptul că în aceeaşi zi planorul, care a decolat fără un plan de zbor la ora 12.30, a dispărut, iar pilotul, singura persoană aflată la bord, nu a mai contactat reprezentanţii Aeroclublului Ghimbav sau familia şi nu a mai revenit la bază. Potrivit unui comunicat transmis, vineri, de parchet, din primele verificări a reieşit că „pilotul a închiriat de la Aeroclubul Ghimbav serviciul de transport al planorului proprietate personală, iar în temeiul acestei relaţii contractuale” a fost dus cu un avion în Masivul Postăvarul, de unde a decolat, notează Mediafax.
De asemenea, reprezentanţii ROMATSA au anunţat că pilotul planorului a folosit ultima dată telefonul mobil joi, la ora 13.06, în timp ce traversa staţiunea Predeal.
Vineri, în prima zi a căutărilor, peste 650 de forţe şi 99 de vehicule şi aeronave aparţinând MAI, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Transporturilor, Salvamont, Serviciilor de Voluntari, Ambulanţa, Ocoalelor Silvice şi unor diverse organizaţii au participat la operațiunile de căutare ale planorului. Seara operațiunile au fost sistate din cauză că zona unde aveau loc este una dificilă şi de risc, inclusiv pentru salvatori, a spus atunci secretarul de stat în MAI Raed Arafat, care adăuga că exista chiar riscul să ajungă la planor, dar să nu-l depisteze planorul chiar dacă ajungeau la el.
Potrivit ISU Prahova, sâmbătă dimineaţă, la ora 7.00, au fost reluate căutările planorului în zonele muntoase din mai multe judeţe, cu sprijinul forţelor de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bacău.
„În urma analizelor care au avut loc la finalul primei zile de căutări, vicepremierul Gabriel Oprea a dispus ca un număr de 210 pompieri din ISU Dolj, Teleorman, Vâlcea, Bacău, Vrancea, Alba, Mureş, Călăraşi şi din Unitatea Ciolpani, să se alăture forţelor mobilizate deja pentru această operaţiune complexă de căutare. Aceste forţe suplimentare au intrat în dispozitiv în această dimineaţă având la dispoziţie opt autocamioane şi patru şenilate (trei în Braşov şi una în Prahova)”, se arată într-un comunicat al MAI.
De asemenea, în judeţul Braşov a fost amplasat un punct de comandă mobil coordonat de prim-adjunctul şefului Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, care va conduce din teren operaţiunile de căutare de la sol, mai notează Mediafax.
Citiți principiile noastre de moderare aici!