Conform unui raport al Organizației Salvați Copiii, bullying-ul este un fenomen care a prins amploare în școlile din România. Trei din zece copii sunt excluși din grupul de colegi, trei din zece copii sunt amenințați cu bătaia de colegii de clasă sau școală, iar unu din patru elevi este umilit în fața colegilor.
Copiii care cad pradă acestui fenomen suferă în tăcere și rămân marcați pe termen lung. Partea și mai gravă este că și profesorii care îi ceartă pe elevi și părinții care își pedepsesc copiii accentuează fenomenul de bullying.
Datele centralizate de Salvați Copiii România pe parcursul anului 2021 arată că foarte mulți copii sunt certați la școală, în loc să fie susținuți în procesul de învățare. În plus, conform rapoartelor Organizației Mondiale a Sănătății, România se situează pe locul 3 în Europa în ceea ce privește bullying-ul.
Pentru contracararea acestui fenomen aflat în continuă expansiune, Asociația Centrul de Resurse pentru Regenerare Urbană a inițiat proiectul Combatem bullyingul promovând toleranța, proiect implementat cu finanțare ERASMUS+ în parteneriat cu ODV INCLUSION GO ETS – Italia, ASOCIACIJA TAVO EUROPA – Lituania, EGYUTTHATO KOZOSSEGEPITO EGYESULET – Ungaria, ZDRUZENIE CENTAR ZA INICIJATIVI I AKCIJA GOSTIVAR – Republica Macedonia de Nord, SERBIAN ROMA YOUTH ASSOCIATION – Serbia.
Scopul proiectului este de a-i motiva și implica activ pe adolescenții discriminați în activități de voluntariat pentru combaterea bullying-ului și promovarea toleranței în școlile comunităților defavorizate.
Astfel, între 15 și 26 martie 2022, în localitatea Brebu s-a organizat o tabără pentru 42 de tineri din cele 6 țări menționate mai sus, tabără în care aceștia și-au dezvoltat cunoștințele legate de identificarea și combaterea bullying-ului și au dezvoltat instrumente ce vor fi folosite în campanii pentru combaterea acestui fenomen.
Campaniile vor viza în mod special școlile din mediul rural având ca rezultat pe termen mediu si lung reducerea atitudinilor violente si discriminatorii la adresa grupurilor cu risc de excludere, prin implicarea activa pentru toleranta si incluziune a cat mai multor tineri.
Materialele dezvoltate de tineri pot fi accesate AICI.
Pe aceeași temă:
Citiți principiile noastre de moderare aici!