Termoenergetica este o firmă din subordinea Primăriei Capitalei care se ocupă cu distribuția și furnizarea energiei termice în București, iar ELCEN (Electrocentrale București) este cel mai mare producător de energie termică din România.
Potrivit HotNews.ro, ELCEN a acționat Termoenergetica în instanță pentru recuperarea unor datorii de 535 milioane lei, aferente lunilor de consum martie – mai 2022. A obținut ordonanțe de plată care reprezintă titluri executorii.
Astfel, ELCEN poate bloca oricând conturile Termoenergetica, ceea ce ar putea duce la intrarea în insolvență a societății de termoficare din Capitală. Inițial, se va încerca o eșalonare a datoriilor pentru a nu se ajunge la blocarea conturilor.
Într-o scrisoare transmisă de Termoenergetica către Primăria Capitalei, compania atrage atenția că executarea silită și intrarea în insolvență ar avea drept consecință probleme cu alimentarea cu energie termică a Bucureștiului în plină iarnă.
Reprezentanții Termoenergetica cer ajutorul Guvernului și spun că datoriile acumulate către ELCEN – care se ridică la aproape 800 de milioane de lei – se datorează faptului că Primăria Capitalei nu a plătit subvenția și pierderile din rețea.
Primarul general al Capitalei a cerut încă de la începutul anului un ajutor de 1 miliard de lei de la Guvern, pentru termie, dar nu a primit nimic.
Trimite articolul
XDar ce numai Coltermul sa fie in insolventa. Asta este directiva USR ului si buna gospodarire. Pardon este “Greau mostenire”
Deci intră și alți mastodonți în insolvență taman în capitală unde nu poate fi Fritz de vină probabil există o problemă a sistemului pe care nimeni nu vrea să o soluționeze.
Astia s-au luat dupa noi, Colterm e de mult in jnsolventa😂
Tot Banatu-i fruncea🤪
Parca doar userul aducea căldură și apa calda în România….
Incalzire centralizata = comunism …. ne mai miram ca intra in colaps
-
adica mare parte din eūropa, si tot spre aia tinde si sūa daca ne ūitam la Energy Independence and Secūrity Act / 2007. Ma gandesc si pentrū apa, ia, fiecare cū fantana lūi. Si pentrū energie electrica, fiecare cū sistemūl lūi, iar pe strada, cū lanterna. Ba chiar as zice sa privatizam si drūmūrile(idee spūsa de ūn economist libertarian, nū e o gaselnita a mea). Ori cūmva confūnzi centralizat cū paūsal?
-
La Colterm plătesc și când am nevoie (și nu primesc suficientă/deloc căldură), plătesc și când nu am nevoie (irelevant dacă primesc sau nu, poate lipsesc de acasă). Preț/cost ne-elastic.
Dar, apa o plătesc la metru cub. Dacă nu folosesc, nu plătesc, aici bănuiesc că paralela ta e rău intenționată.
Iluminatul public și drumurile se plătesc din taxe (taxe pe care nu am opțiunea să nu le plătesc) și aici paralela devine interesantă. Practic, ne explici că trebuie să cotizăm taxa Colterm. Sigur, facem și asta, pentru binele comun. O idee mai bună ar fi să plătim 100% taxe statului și ne dă el înapoi după nevoi.
PS: EISA spune multe și nimic — hering roșu
-
@cui bono iara tu? 😂 atunci o sa incerc sa explic si cu impozitul progresiv(ce inteleg eu, nu “Adevarul”, care nici nu stiu daca exista).Dar mai intai… Pai e legea cu contorizare individuala a caldurii efective, parca in decembrie e noul 😂 termen limita pentru instalarea de contoare individuale si/sau repartitoare; normal ca acum la pausal nu e corect si normal ca nu e corect sa platesti pierderile de pe retea, dar daca mult timp nu s-a refacut reteaua(nu e a mea ca “e a tuturor”, nu platesc 🤣), iaca, platesti dobanda la dobanda la banii ne-dati la timp ca sa zic asa. No, plecam cu “handicap”. Cam ca si cu transportul in comun: nu e ok, deci ne luam masini individuale deci uitam de scop -a te deplasa comod din a in b- nu se mai indeplineste, insa avem accidente, poluare, stres, timp pierdut. Acum, putem sa facem strazi suspendate, parcari scufundate etc si cine are bani bine cine nu “ghinion”, resursele sunt limitate, survival of the richest, sau transport in comun decent. Un oras care are dezvoltare verticala nu poate functiona cu transport dezvoltat doar pe orizontala. Ce vrem? Si eu vreau sa fiu doar eu cu masina iar restul cu autobuzul😋. Nu merge.
Impozitu progresiv: ce e liniar in natura? pe portiuni mici, sunt chestii liniare gen legea lui ohm, dar astea sunt aproximatii tehnice, nu realitati fizice(creste numa tensiuneapana se inroseste, scapara si face bum: pac neliniaritatea). Daca cel ce castiga de 10 ori mai mult chiar realizeaza de 10 ori mai mult( gen tu zidesti 100 caramizi eu 10 tu esti platit de 10 ori mai mult), atunci da, e corect progresiv. Dar e adevarat ca un miliardar, ceo, super antreprenor sau ce o fi “realizeaza” o valoare de tspe mii de ori mai mult decat eu ca brutar de ex? Eu zic ca nu, o mare parte din venitul sau e data de puterea de a lua mai mult din profitul realizat impreuna cu altii, de a beneficia mai mult de infrastructura publica etc.(neproportional) Daca e pe cont propriu, si el singur singurel,( isi plateste cresa, scoala, sau le face la privat, lucra singur, lucra mai multe ore si e mai “eficient”) face gziliarde, da, sa fie progresiv, dar nu prea e cazul. Asta asa, ca idee, cat sa intelegi cum ma gandesc eu. Atunci n-ar yrebui sa avem o normare a muncii si niste coeficienti pt gradil de complexitate a diferitelor munci? (nu ma intreba de arta ca nu stiu solutia) Dar plec in special de la observatia ca omul e cumva fortat de propriul creier sa liniarizeze si ce nu tre, ca e greu sa inteleaga/simta chestii neliniare. Dar mai totul Este neliniar, deci foarte probabil si distributia “plusvalorii”. De dovedit cat si cum… 🤣
Totusi, care or fi justificarile(subliniat justificarile) celor din vest care au impozit progresiv? ca stiu nu te multumeste sa copiem si gata 😂 Zic sa Legam prin lege leul de eur! sau facem ca si croatii, folosim eur cu japca 🤣 si alte asemenea 🤪 Ps: rad sa nu plang. -
eisa stuff: cauta si tu pe net despre sua district heating. La”cooling” si magaoaiele lor de zgarienori de mult s-au prins ca nu merge individual, cu heatingu e un pic mai in urma, dar vine.
-
@cui bono
pai cam asta vor aia cu eliminarea banilor. Cu diferenta tura asta ca proprietatea chiar e a unora, nu a “statului”. Matrix cu oameni proprietari si oameni resurse. Niste psihopati. -
@cui bono
pps: sistem? -> sistem stabil? -> feedback(uri) negativ(e)ce sistem(complex) merge sa fie stabil (sa nu il ia naiba) doar cu feedback negativ proportional? nu prea…
avem tva, accize, taxe vamale, impozite pe proprietati, hai sa avem intai liniarizarea prin impozit progresiv pe venit, apoi restul sa ramana proportionale. -
@cui bono
*muntenegru /eur
my bad
-
-
Azi în Timișoara, mâine-n toată țara! S-au inspirat după noi și Donimic Frig. Ah… Am uitat ca și acolo tot usr avem.