Timbrul de mediu a fost eliminat în februarie 2017, iar de atunci românii se pare că s-au înghesuit să-și cumpere mașini second-hand din import. Peste 350.000 de automobile au fost aduse în ţară în primele nouă luni ale anului. Este o creștere de 70% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. 71% din autoturismele înmatriculate în 2016 aveau cel puțin 10 vechime. Așadar, eliminarea taxei de mediu a dus la creșterea substanțială a numărului de mașini vechi cumpărate de români, în condițiile unei piețe care oricum era în mare măsură acaparată de astfel de autovehicule.
Mai mult, banii obținuți din timbrul de mediu erau folosiți pentru finanțarea programului Rabla și a altor proiecte de mediu derulate de stat. Practic statul a pierdut aproximativ 150 de milioane de euro de la eliminarea acestei taxe.
În aceste condiții, specialiștii din cadrul Administrației Fondului de Mediu lucrează deja la reintroducerea timbrului de mediu, sub o altă formă, astfel încât cei care doresc să achiziționeze o mașină nouă să fie direcționați către automobile noi, mai puțin poluante sau chiar automobile electrice. Momentan nu se știe cum va arăta taxa, dacă va fi plătită o singură dată sau va avea forma unui impozit anual corelat cu gradul de poluare al autovehiculului deținut.
Citiți principiile noastre de moderare aici!