Pentru a intra cu bine în noul an, potrivit tradițiilor, de pe masa festivă de Revelion nu trebuie să lipsească șapte mere roșii, ele simbolizând sănătatea. Tot pe masa de Revelion trebuie să fie și 12 nuci. Simbol al trăiniciei, ele reprezintă cele 12 luni ale anului, iar pentru bunăstare specialiștii recomandă 12 boabe de strugure alb. Toate trebuie să rămână pe masă până la ultima masă de 1 ianuarie.
De asemenea, ceapa și usturoiul trebuie să se regăsească în mâncarea de anul nou. Ceapa ”dă vigoare”, iar usturoiul ”alungă spiritele rele”, mai explică acesta.
În ceea ce privește carnea, trebuie evitată cea de găină, care în noaptea de Revelion ar face să zboare norocul din casă. Peștele în schimb este recomandat pentru că aduce bani.
Vinul trebuie să fie roșu, iar la desert trebuie servită măcar o prăjitură cu nucă.
Tradiții de Revelion în Banat
În județele din Banat încă se păstrează o mulțime de datini legate de sărbătorea de Anul Nou.
În unele localităţi din Banatul Montan, judeţul Caraş-Severin, sătenii folosesc calendarul din foi de ceapă pentru a prezice dacă noul an va fi ploios sau secetos. În noaptea de ajun de An Nou se taie din ceapă doisprezece foi, care sunt botezate cu numele lunilor din an. Foile se aşează pe pervazul unei ferestre şi se pune sare în cantităţi egale în fiecare coajă. După miezul nopţii, sătenii încep să aprecieze lunile ploioase după cantitatea de apă care se strânge în fiecare foaie de ceapă.
Nici bănăţenii nu mănâncă la masa de Revelion găină, pentru că se spune că nu le va merge bine. Preferă cocoşul, curcanul sau raţa, ca să aibă noroc în noul an, piftia, pentru ca fetele să aibă tenul curat, peştele, care semnifică prosperitatea, şi gogoşile, semn al hărniciei.
De asemenea, bărbaţii din satele bănăţene beau în noaptea de Anul Nou câte un pahar cu ţuică din prune fiartă, îndulcită cu zahăr ars şi în care se pun sâmburi de nuci, ca să fie sănătoşi.
Potrivit tradiţiei, fetele din Banat se piaptănă şi se uită într-o oglindă care are câte o lumânare în fiecare din cele patru colţuri şi sunt convinse că astfel îşi vor vedea ursitul.
Trimite articolul
XAoleu, am uitat merele, nucile si boabele de strugure alb! Am insa ceapa, usturoi, carne de porc si vin rosu.
Apropo, cel mai bun anti-covid e usturoiul…te tine departe de ceilalti.
Multa sanatate si un an nou fericit!
Io sper ca fetele din Banat sa se uite mai bine in oglinda aia cu lumanari anul asta. Ca pana acuma numa’ ganganii exotice au in cap ori au vazut in oglinda. Si…doar alea conteaza *nowadays*.
Hai, noroc si la multi ani!
Mda la fel au zis și anul trecut…..mama ce noroc și bogăție am avut în 2020