La Congresul din iunie, Partidul Național Liberal a votat o derogare prin intermediul căreia Klaus Iohannis a primit dreptul de a candida. Altfel, acesta ar fi avut nevoie de o vechime în partid de minim 2 ani pentru a face asta.
Aceste modificări aduse statutului PNL au fost contestate de primarul din Pucioasa, Dănuţ Bădău, pe 8 iulie. El a cerut anularea Congresului ordinar al PNL din 28 iunie şi a tuturor actelor emise în legătură cu acesta, inclusiv alegerea noii conduceri PNL, în frunte cu Iohannis.
Decizia Tribunalului Bucureşti nu este definitivă.
Purtătorul de cuvânt al PNL, Alina Gorghiu, a declarat că această decizie va fi atacată și, dacă „prin absurd”, se va menţine decizia în apel, partidul va funcționa pe vechiul statut.
„Dacă se menţine soluţia în apel, acele articole care au fost modificate nu vor fi luate în considerare. Practic, vom funcţiona după un statut care nu va ţine cont de modificările de la Congres”, a spus Gorghiu.
La rândul său secretarul general al PNL, Marian Petrache, a declarat, pentru Mediafax, că decizia instanţei în ceea ce priveşte Congresul PNL în care Klaus Iohannis a fost ales preşedinte al partidului ia act de această decizie, iar problemele apărute privesc statutul PNL.
„Instanţa a luat act de alegerea lui Klaus Iohannis în funcţia de preşedinte al PNL, precum şi a conducerii partidului, acesta fiind capătul de cerere admis de instanţă. Celălalt capăt de cerere privind statutul a avut anumite probleme în ceea ce priveşte unele prevederi modificate la Congresul PNL”, a declarat Petrache.
UPDATE. Klaus Iohannis a declarat că decizia Tribunalului Bucureşti privind modificarea statutului PNL nu influenţează în niciun fel calitatea sa de preşedinte al PNL, şi nici candidatura sa la Preşedinţie.
“Nu afectează absolut deloc. Este în primă instanţă şi chiar şi aşa trebuie să vedem un pic ce s-a decis acolo. Au fost înaintate spre validare instanţei modificările din statut, documentele congresului extraordinar şi documentele congresului ordinar. În ce priveşte documentele congresului extraordinar şi congresul ordinar, inclusiv alegerea mea şi a conducerii PNL, nu au fost niciun fel de obiecţiuni şi ele au fost acceptate ca atare. Instanţa nu a acceptat în integralitate modificările din statut care au fost aduse, dar asta este o problemă birocratică, o problemă care nu afectează în absolut niciun fel modul în care acţionăm noi sau faptul că sunt preşedintele PNL în continuare”, a declarat Klaus Iohannis.
Liderul PNL a mai precizat că după ce va sosi motivarea instanței, probabil că va fi contestată.
“În momentul în care vom primi motivarea instanţei vom vedea foarte exact despre ce articole este vorba, vom discuta în conducerea vechiului PNL cum procedăm, probabil vom contesta, vom apela decizia instanţei în punctele care credem noi că ne sunt nefavorabile. Dar pot să vă asigur că aceasta este o procedură judiciară care nu are niciun fel de urmări practice pentru modul în care funcţionăm acum, nu are nicio influenţă asupra statutului meu de preşedinte al PNL, nu are nicio influenţă asupra procesului de fuziune PNL-PDL. Deci nu are absolut nicio influenţă, poate spre supărarea unora dintre contracandidaţi, asupra faptului că sunt în continuare candidatul desemnat pentru prezidenţiale. Deci aceste lucruri nu pot fi absolut deloc influenţate”, a mai spus Iohannis.
Citiți principiile noastre de moderare aici!