O întreagă isterie s-a iscat după ce în spațiul public a început să fie vehiculată ideea potrivit căreia la granițele României ar fi risc de holeră în Marea Neagră, totul de la explozia barajului de pe Nipru, care a fost catalogată drept un dezastru ecologic. Chiar dacă situația este la sute de kilometri distanță de litoralul românesc, oamenii au început să își facă griji și chiar să anuleze vacanțele programate la Marea Neagră.
Viitura nu a ajuns încă în contact cu Marea Neagră, iar specialiștii dau asigurări că monitorizează atent situația. De asemenea, acestea spun că un potențial pericol ar fi confirmat și transmis imediat.
Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) are în atribuții supravegherea bolilor transmisibile, iar cazul suspect sau confirmat de holeră este raportat imediat telefonic de către furnizorii de servicii medicale la Direcțiile de Sănătate Publică și către INSP.
În plus, în perioada estivală (1 iunie – 30 octombrie) este implementat sistemul de supraveghere a bolii diareice acute (BDA) la nivelul întregii populații, în care unul dintre obiective este identificarea vibrionului holeric.
Totodată, monitorizarea calității apei de îmbăiere este realizată, în fiecare sezon, de DSP Constanța și DSP Tulcea, prin analizarea probelor de apă de mare, conform listelor cu zonele de îmbăiere, anunță INSP. Sezonul de îmbăiere în anul 2023 se desfășoară în perioada 1 iunie – 15 septembrie pentru toate zonele.
„Până în acest moment nu am fost înștiințați cu privire la înregistrarea unor rezultate neconforme. Ținând cont de situația generată de ruperea barajului de la Nova Kahovka Ucraina, monitorizarea calității apei se va efectua zilnic, timp de 14 zile, începând cu data de 15 iunie 2023, în punctele de recoltă din județele Constanța și Tulcea”, anunță cei de la INSP.
Informațiile privind monitorizarea calității apei de îmbăiere în sezonul estival pot fi consultate de asemenea pe site-urile DSP Constanța și Tulcea.
Mai mult decât atât, situația este controlată și pe plan mondial. Până în prezent nu au fost raportate, pe canalele oficiale ale instituțiilor Europene și organismelor internaționale – EWRS (ECDC) și IHR (OMS), cazuri de holeră în Ucraina.
Holera este o boală infecțioasă intestinală acută, contagioasă, cauzată de o bacterie: vibrionul holeric (serogrupurile Vibrio cholera O1 varianta Tor și O139), care se transmite pe cale fecal-orală. Holera este o boală răspândită, de obicei, prin apă contaminată.
În România, nu s-au înregistrat cazuri de holeră în ultimii 30 de ani.
Trimite articolul
Xmai periculos e drumul pana la mare si inapoi, da’ ce legatura are panica cu probabilitatile?
#🤪
-
E periculos drumul pana la mare, dar si mai periculoasa e mancarea de acolo. In mare parte.
Ar trebui preventiv sa ne trimita Pfizer 100 de milioane de doze de vaccin anti-holera. Faptul ca n-ai simptome e deja un simptom. Tot safe and effective ca si celelalte.. Ahh si niste teste dubioase prin care apar toti pozitivi. Multumim!!!
Asta-i ca aviara si porcina in prag de sarbatori. Nu mai cumparati de la ai nostri, mergeti la straini
Mai terminati ba cu ingrijorarile. Pica maine bomba si murim iar voi ramaneti cu grijile.
In 1980 bunicul meu a murit la mare, in vacanta cu familia… de holera. L-au ingropat acolo la constanta intr-un sac de plastic cu sicriu sigilat.
Interesant ca desi exista informatii despre epidemiile de holera din acei ani pe internet…afli cu stupoare ca guvernul comunist nu prea lasa informatiile astea sa devina cunoscute de toti romanii; si epidemiile astea erau cam anuale pe la constanta… iar turistii veneau si nu stiau nimic…