În urma protestelor taximetriștilor, nemulțumiți de faptul că își pierdeau clienții în fața companiilor de ride-sharing precum Uber și Taxify, guvernul a adoptat o ordonanță de urgență potrivit căreia numai taximetriștii cu licențe valabile vor mai putea desfășura astfel de activități, excepție făcând șoferii de autobuz și angajații firmelor de tip rent-a-car. Ordonanța de urgență intră în vigoare joi, 16 mai 2019.
Conform ziare.com, din cauza faptului că șoferii de Uber și Taxify nu dețin licențe de taxi și nici nu le pot obține în condițiile legii, aceștia ar urma să fie sancționați cu amenzi de până la 5.000 de lei și ridicarea plăcuțelor de înmatriculare pentru o perioadă de 6 luni, dacă sunt prinși transportând pasageri contra cost.
Cătălin Codreanu, președintele Asociației Coaliția pentru Economie Digitală, a declarat pentru ziare.com că ”activitatea platformelor de ridesharing va fi grav afectată în România în următoarele zile. Chiar dacă aplicațiile vor continua să funcționeze, pentru că acestea deservesc milioane de utilizatori, în mii de orașe din toată lumea, în România, din cauza lipsei unei reglementări specifice și a intrării în vigoare a unor prevederi din legea taximetriei care pot da naștere unor abuzuri împotriva șoferilor parteneri, activitatea acestora poate ajunge aproape de zero. Este posibil ca mulți dintre cei 2,5 milioane de utilizatori ai platformelor noastre să nu găsească o mașină sau să aibă un timp de așteptare extrem de mare, din cauza reducerii activității șoferilor înscriși pe aceste platforme”.
Prin urmare, cei mai afectați vor fi tot pasagerii, respectiv utilizatorii acestor metode de transport alternativ, cărora s-ar putea să le fie foarte greu să găsească mașini Uber sau Taxify disponibile în timp util.
Citiți principiile noastre de moderare aici!