Peter Kovacs a declarat că respingerea solicitării Ungariei în baza principiilor reciprocităţii şi proporţionalităţii este „ridicolă”. Mai mult, el a spus că liderii de la minister nu au discutat despre acest subiect cu UDMR, acesta fiind un motiv în plus ca aceștia să-și reconsidere decizia.
„Comunitatea de 1,3 milioane de etnici maghiari din România nu se poate compara cu cele câteva mii de etnici români care trăiesc în Ungaria. Când este vorba despre relaţiile ungaro-române, ar fi frumos dacă ministrul român de externe Titus Corlăţean şi-ar aminti că faptele vorbesc mai puternic decât vorbele”, a declarat Kovacs.
La rândul său, Ministerul Afacerilor Externe a emis un comunicat de presă ca răspuns la declarațiile secretarul-șef al UDMR. Astfel, MAE consideră „lipsite de obiect” declaraţiile lui Peter Kovacs pe tema deschiderii unor noi consulate ale Ungariei în România. Reprezentanții ministerului au spus că nu există o practică în materie şi nici o obligaţie legală pentru minister de a se consulta cu partidele în chestiuni de natură consulară.
„Chestiunea stabilirii şi menţinerii de relaţii consulare de către România cu alte state este, potrivit legii, de competenţa Ministerului Afacerilor Externe, care are sarcina realizării politicii externe a statului român. Deschiderea de noi oficii consulare pe teritoriul României face obiectului dialogului direct între ministerele de externe român şi al statului interesat. Referirea la comunitatea numeroasă a maghiarilor din România prin raportare la comunitatea etnicilor români care trăiesc în Ungaria este una incorectă, întreţinând, voit sau nu, o confuzie care nu are menirea de a contribui la dezvoltarea în continuare, în spirit european, a relaţiilor privilegiate între două state membre UE, precum este cazul României şi Ungariei. Interesele maghiarilor din România sunt reprezentate de statul ai cărui cetăţeni sunt, adică de România”, spune secretarul de stat pentru analiză politică și relația cu Parlamentul, Radu Podgorean, conform comunicatului.
Potrivit sursei citate, MAE nu are nicio obligație de a se consulta cu partidele politice în probleme de natură consulară.
„Întrucât nu există o practică în materie şi nicio obligaţie constituţională/legală pentru MAE de a se consulta cu partidele politice în chestiuni de natură consulară şi având în vedere faptul că partidele politice, parlamentare sau nu, nu au comptenenţe în a asigura reprezentarea diplomatică şi consulară a României faţă de parteneri externi, Ministerul Afacerilor Externe consideră declaraţiile sus menţionate drept lipsite de obiect”, se mai arată în comunicat.
România a respins joi solicitarea Ungariei de a deschide două noi birouri consulare pe teritoriul său. O purtătoare de cuvânt a Ministerului ungar de Externe, Anna Nagy, a catalogat decizia ca fiind de „neînţeles” şi contrară practicilor europene.
În prezent, Ungaria are un birou consular la sediul ambasadei din Bucureşti şi consulate generale la Cluj şi Miercurea Ciuc. România are o ambasadă şi un birou consular la Budapesta şi consulate generale la Szeged şi Gyula.
Citiți principiile noastre de moderare aici!