O eclipsă parțială de Lună, ultima de anul acesta, va putea fi văzută miercuri dimineața, inclusiv din România, spun cei de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”. Maximul eclipsei va fi la ora 5:44.
„Eclipsa se produce in noaptea de 17 spre 18 septembrie 2024, marţi spre miercuri, când Luna se va afla la granița dintre constelaţiile Aquarius și Pisces. Pe tot parcursul nopți, planeta Saturn se va afla în dreapta Lunii.
Fenomenul începe cu intrarea Lunii în penumbră, la ora 3:39. În acel moment Luna se va afla destul de jos pe cer, înspre sud-vest. Pentru că penumbra Pământului nu este foarte opacă, la începutul fenomenului culoarea Lunii nu se va schimba mult.
În apropierea maximului, însă, începând cu ora 5:30, partea de sud a Lunii va începe să aibă o culoare diferită față de partea de sus. Maximul se va produce la ora 5:44, când Luna va fi total în penumbră și aproximativ 4% in umbra Pământului. În acel moment Luna se va afla foarte jos pe cer, înspre orizontul de sud-vest. După maxim, Luna își va recăpăta strălucirea și culoarea, ieșind complet din umbră la ora 06:16 și din penumbră la ora 07:05. La București Luna apune chiar în timp ce iese din penumbră”, explică specialiștii de la observatorul astronomic.
Pământul, Luna şi Soarele se aliniază pentru a produce o eclipsă de soare sau de lună de patru până la şapte ori pe an, potrivit NASA. Pentru a vedea eclipsa parțială de Lună nu sunt necesari ochelari speciali. Puteți privi cerul cu ochiul liber sau puteți opta pentru binocluri şi telescoape pentru a o vedea mai bine.
Următoarea eclipsă de Lună, de data aceasta una totală, va putea fi văzută abia anul viitor, în 14 martie.
„Superluna Recoltei”, după cum este cunoscută, va fi vizibilă în Europa, America de Nord și America de Sud (cu excepția Alaskăi), cea mai mare parte a Africii, vestul Asiei și părți din Antarctica. Umbra Pământului va acoperi aproximativ 9% din suprafața inferioară a Lunii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!