Proiectul „Primii pași spre viitor – Sprijin și incluziune pentru copii” a fost depus în această săptămână la autoritatea de management a Programului Educație și Ocupare. Dacă proiectul va fi aprobat după evaluarea administrativă și cea calitativă, vor putea fi semnate contractele necesare pentru implementarea sa.
Bugetul total al proiectului este de peste 26 milioane de lei, cu finanțare prin Fondul Social European + și Programul Educație și Ocupare, și cofinanțare din bugetele locale și naționale.
Proiectul vizează 1.682 de copii din zone mai puțin dezvoltate din județul Timiș, și anume Moșnița Nouă și Săcălaz, urmând să dezvolte accesul lor la educația timpurie (creșă și grădiniță). Pe lângă construirea și modernizarea creșelor și grădinițelor, vor mai avea loc programe de incluziune socială pentru cei mici, dar și cursuri de formare pentru cadrele didactice și consiliere pentru părinți.
Ce își propune proiectul
Proiectul „Primii pași spre viitor – Sprijin și incluziune pentru copii” conține o serie de activități întocmite pentru toate persoanele vizate în obiectele sale. Pentru antepreșcolari (0-3 ani) se vor organiza jocuri structurate pentru dezvoltarea abilităților senzoriale, motorii și de socializare, dar și pentru a introduce elemente din educația pentru sănătate, cum ar fi igienă personală și alimentație.
Pentru preșcolari (3-6 ani), activitățile din cadrul proiectului vor integra artă, muzică, mișcare, activități sportive, dar și participarea la evenimente locale și vizite tematice.
Cadrele didactice de la creșele și grădinițele, implicate în proiect, vor beneficia de un program cu opt module teoretice și practice, în care vor fi abordate următoarele subiecte: Dezvoltarea antepreșcolarilor și preșcolarilor, interacțiuni pozitive părinte-copil, utilizarea jocului, gestionarea dificultăților, integrarea copiilor cu cerințe educaționale speciale (CES).
Părinții care se află în aceste zone mai puțin dezvoltate din județ vor beneficia de sprijin și asistență, prin intermediul unui program de educație parentală, în care li se vor prezenta importanța educației timpurii, fazele dezvoltării ale unui copil, cum să gestioneze stresul parental și alte informații necesare.
Creșele și grădinițele din Moșnița Nouă și Săcălaz
La Moșnița Nouă, proiectul include înființarea a patru grupe antepreșcolare și patru grupe preșcolare pentru un total de 80 de copii, cu infrastructură adaptată, cabinete medicale, spații de joacă și asigurarea hranei. Vor fi sprijiniți copiii din familii defavorizate, minorități și cei cu cerințe educaționale speciale (CES) prin planuri personalizate. Activitățile vor include jocuri educative, vizite tematice și participări la evenimente locale.
La Săcălaz, proiectul vizează modernizarea grădinițelor, dotarea cu mobilier și materiale moderne, precum și programe de sprijin pentru copiii defavorizați și cei cu CES. Educatorii vor participa la cursuri de formare, iar copiii din zone izolate vor beneficia de transport școlar. Vor fi organizate activități și programe de susținere pentru dezvoltarea copiilor și sprijinirea familiilor vulnerabile.
Citiți principiile noastre de moderare aici!