În opinia sa, ordonanța emisă de către procurori are legătură cu propunerile de modificare a Codului Penal din Parlament şi cu respingerea de către Senat a arestării preventive a lui Dan Şova.
“Am spus şi cred în continuare că un ministru, prim-ministru, care îşi foloseşte funcţia pentru a încălca legea, pentru a obţine avantaje, evident că nu poate să continue. Din ceea ce sunt acuzat, e clar că, în 2007-2008, nici măcar Şova nu putea să ştie că în 2012 o să ajung prim-ministru, cu atât mai puţin eu nu ştiam, nu ştiu dacă era vreun prezicător atunci. Deci, nu e vorba despre aşa ceva”, a declarat Ponta, potrivit Mediafax.
Mai mult, premierul afirmă că se dorește eliminarea Guvernului dintre puterile statului.
“Scopul este demisia Guvernului și schimbarea majorității parlamentare. Justiția nu trebuie să intervină în treburile politice. E un moment extrem de grav, sunt lideri care susțin că Parlamentul trebuie eliminat. Demisia ar fi pentru mine și familia mea cel mai simplu lucru. Am avut o discuție cu fiul meu de 12 ani în care a trebuit să îi explic că s-ar putea să ajung în închisoare din cauză că sunt prim-ministru și am opinii politice diferite de niște oameni”, a mai transmis Ponta, potrivit aceleiași surse, în cadrul unei declarații susținute duminică în urma ședinței liderilor coaliției.
Victor Ponta a mai anunțat că marți sau miercuri urmează să se prezinte în fața procurorului de caz, pentru a-și susține nevinovăția cu date, menționând de asemenea că Guvernul nu poate fi schimbat decât prin decizia Parlamentului, sau prin intermediul alegerilor, deoarece, în opinia sa, altfel se poate vorbi despre o lovitură de stat.
“Voi merge de câte ori voi fi chemat în fața procurorilor, a judecătorului, și sunt convins că în final se va stabili adevărul. Ca orice cetățean, voi contesta ordonanța emisă joi de către procurorul de caz. Este dreptul constituțional al oricărui om din această țară de a fi ascultat atunci când este acuzat de ceva. (…) Schimbarea unui Guvern se face prin procedurile constitutionale, prin alegeri sau prin vot în Parlament, altfel este lovitura de stat. Guvernul pe care îl conduc, și alte guverne trebuie să fie investite sau să plece din funcție doar prin metode democratice: alegeri sau vot în Parlament”.
Potrivit procurorilor DNA, Victor Ponta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul Turceni – Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat. În plus, DNA a cerut Camerei Deputaţilor avizarea urmăririi penale pe numele acestuia şi pentru conflict de interese.
În urma scandalului iscatu, președintele Klaus Iohannis i-a solicitat demisia premierului, cu precizarea că este o “situaţie imposibilă” pentru România ca premierul să fie învinuit de fapte penale.
Alte articole pe aceeași temă:
Iohannis cere demisia lui Ponta!
Premierul Victor Ponta, urmărit penal de DNA!
Citiți principiile noastre de moderare aici!