UPDATE. Patru persoane au murit, iar peste 5.000 de gospodării au fost inundate
Potrivit IGSU, misiunile pentru salvarea persoanelor continuă în județele Galați, Vaslui și Bacău.
Situația este cea mai dificilă se înregistrează la nivelul județului Galați, unde sunt afectate 12 localități (Pechea, Drăgușeni, Grivița, Costache Negri, Berești, Slobozia Conachi, Cuza Vodă, Cudalbi, Corod, Tudor Vladimirescu, Băneasa și Vameș). Acolo sunt înregistrate pagube semnificative, cu peste 5.000 de gospodării inundate.
Până la ora 13 au fost evacuate 252 de persoane. Patru au murit.
De asemenea, în județul Vaslui sunt cinci localități afectate, cu 40 de persoane evacuate și mai multe gospodării afectate de ape.
Au fost emise mesaje de informare a populației prin sistemul RO-Alert în județele Galați și Vaslui.
***
În urma cantităților mari de precipitații căzute, peste 40 de persoane au fost salvate și evacuate din locuințe în Galați. Două persoane au fost găsite moarte, în localitățile Pechea și Drăgușeni.
Se intervine în continuare în mai multe localități cu bărcile pneumatice pentru evacuarea persoanelor surprinse de inundații. Au fost solicitate echipaje și alte patru bărci din județele Vaslui, Ialomița, Bacău și Buzău.
Furtunile și inundațiile au afectat și alte șapte județe: Argeș, Bacău, Buzău, Hunedoara, Neamț, Vâlcea și Vrancea. Pompierii au intervenit pentru evacuarea apei din 14 case, 25 curți, 5 beciuri, 11 subsoluri de bloc, 5 străzi, două instituții publice, doi operatori economici.
Echipajele au acționat și pentru degajarea a 29 de copaci doborâți de vânt și un stâlp căzut pe carosabil. În urma acestor evenimente, 8 autoturisme au fost avariate.
Apa a depășit un 1,7 metri înălțime. Hidrologii au emis un cod roșu de inundații pentru râuri din județele Galați și Vaslui.
Circulația rutieră a fost temporar blocată din cauza aluviunilor și a copacilor căzuți pe carosabil pe mai multe drumuri naționale și județene, din cauza aluviunilor de pe carosabil.
Ciclonul Boris
România este lovită de ciclonul Boris. Sunt așteptate ploi torențiale, temperaturi în scădere cu peste 10 grade Celsius și chiar zăpadă la munte.
Ciclonul Boris a fost generat în Golful Genova și are suport din partea unei mase de aer foarte rece, care coboară dinspre regiunile polare. Ciclonul de aer rece reprezintă, de fapt, centrul unei mase de presiune scăzută, vastă, care se extinde deasupra Europei Centrale și înspre partea de est, sud-est, inclusiv în zona țării noastre, a precizat pentru Digi24 Florinela Georgescu, director de prognoză meteo la Administrația Națională de Meteorologie (ANM).
Această structură de presiune scăzută la nivelul solului, cu aer foarte rece în straturile mai înalte, creează condițiile unor precipitații abundente, care se vor manifesta pe durata următoarelor zile, 2-3 zile, în țări din Europa Centrală (precum Austria, Slovacia, Slovenia, Polonia, chiar și Ungaria), dar și în anumite regiuni din România.
Potrivit acesteia, sunt zone aflate deja în alertă meteorologică în legătură cu această evoluție a vremii. În Europa sunt așteptate cantități de ploaie care să cumuleze, pe durata acestor zile, chiar și peste 200 de litri pe metrul pătrat. O atenție specială este acordată în această perioadă Bazinului Dunării, care poate reacționa în urma acestui fenomen și, astfel, poate crește debitul Dunării.
Potrivit meteorologilor, ciclonul va aduce prima zăpadă la munte din aceste sezon. În restul țării vor și ploi și temperaturi scăzute. În Banat și Crișana, termometrele nu vor indica mai mult de 10 grade Celsius. Deja există diferențe semnificative de temperatură între vestul și estul țării.
În Arad, Timișoara, zone din Caraș-Severin se înregistrează 8-9 grade Celsius. Iar la polul opus, în est, pe litoral, sunt 24 de grade Celsius – o diferență de 15 grade Celsius.
Trimite articolul
XHaterii ar spune că și acum e secetă și temperaturi peste norma climatologică.
-
Matale intelegi diferenta dintre vreme si clima…sau?
-
Evident. Un val de frig, însoțit de ploi abundente nu are legătură niciodată cu schimbările climatice.
Nu scoate nimeni o vorbă că vara 2024 în vestul Europei a fost cea mai rece din ultimii 30 de ani și nici că au fost locații unde în 3 luni s-au înregistrat precipitații cât pentru 2 ani la un loc.Însă deîndată ce iese soarele și se îndreaptă vremea, îi vezi pe toți climatologii cum se tăvălesc cu burta de pământ că în toată istoria (care istorie?) n-a mai fost atât de cald.
-
Cine sa scoata o vorba cand e total fals?! Nu mai bine verifici datele inainte sa faci pe climatologul?
The average temperature for European land for summer (June-August) 2024 was the highest on record for the season at 1.54°C above the 1991-2020 average, exceeding the previous record from 2022 (1.34°C)
Altfel spus, ai nimerit perioada dar nu a fost cea mai rece, ci in medie cea mai calda! Mama lor de sateliti de miliarde de dolari, zeci de echipe independente de climatologi cu 30+ ani experienta, toti gresesc atat de usor. Noroc cu dl Dima :))
-
dap, eu nu ma pricep la clima, insa ma pricep sa inteleg ce citesc: “în vestul Europei” e un pic diferit de “for European land”. si mai stiu si ca 2024 a fost an de activitate maxima solara…
-
ne spui te rog cine finanteaza echipele alea… “independente”?🤔 ca nu stiu cum se face ca orice cercetator care nu e inregimentat la cantarea cauzelor antropologice pentru schimbarile climatice brusc pierde orice finantare, e terfelit, “excomunicat” si condamnat la a trai din orice altceva decat meseria sa; si de-aia zic, ar fi frumos sa stim si noi cine “marca banul” la cercetatorii astia si sa vedem cei interese are in “chestiune”, cine stie, poate vom avea niste surprize🤔
-
Climatologi independenti? Asta e ca si cu “fect ciecarii” independenti…noroc cu tine, ca “egzplici” lumii cum sta treaba.
-
-
-
Ghini ca intelegi Matale !!!
-
Daca va uitati pe harta vedeti ca sant zone de dealuri despadurite complet in zona Galati, zona inundatiilor. Nu ciclonu e vinovat ci oamenii. Inteleg sa se gospodareasca padurea, da sa razi tot ca sa faci agricultura si dupa aia te plangi ca ai inundatii. Probabil padurea nu impiedica inundatiile dar atenueaza mult din efecte pentru ca retine apa.
-
Sau poate e de vina si ciclonul dar si oamenii! Apoi ciclonul nu era asa puternic daca nu f*** clima aproape 100 de ani. De vina sunt tot oamenii cand exista avertizarile astea dinainte de anul 2000 dar ne faceam ca ploua. Pai acum chiar ploua cu extreme!
-
mai Sorin Florin Dorin Marius si cum iti mai zici, dupa propaganda cu vaxcinarea ai trecut la propaganda cu prosteala verde? mananca ma niste 🐛🐜🐞 ca sa salvezi planeta🤪
-
Galati nu e Moldova!
La noi mereu va fi natura de vină bă X și Y nu incompetenți și trădători ce și-au pus incapabili și inapți la conducere !!! Nu este doar ceva ce nu a mai fost în urmă în aceleași localități au mai fost probleme de genul !!! Mereu suntem nepregătiți și mereu avem o scuză se numește trădători ! SRI SIE Armata etc suntem praf la toate capitole da avem miii de specialiști și ingineri și generali și doctori etc