Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a transmis că proiectul legislativ privind reducerea riscului seismic a fost aprobat miercuri de Guvern.
„Este un proiect de act normativ care este la nivel de lege și care va merge în Parlament în procedură de urgență pentru aprobare. Una dintre cerințele acestui proiect legislativ este aceea de a crea o bază de date la nivel național pentru a ști exact ce clădiri sunt expuse riscului seismic”, a declarat Cseke Attila.
Ministrul Dezvoltării spune că programul prevăzut în proiectul de lege este unul complet diferit față de cel actual.
„Este un program cu totul nou, bazat pe cu totul alte principii decât cel pe care-l avem în vigoare […] Pe baza OG 20/1994, în 28 de ani, prin finanțare de la bugetul Ministerului Dezvoltării s-au consolidat în total 28 de clădiri. Este categoric, foarte, foarte puțin. Este evident că acest program nu mai poate continua”, a mai explicat ministrul.
Potrivit noului proiect de lege, pe lângă blocurile de locuințe care erau prevăzute ca fiind eligibile pentru consolidare de risc seismic, va fi introdusă încă o categorie de imobile eligibile, cea a clădirilor care găzduiesc servicii publice.
Finanțarea pentru aceste lucrări va fi făcută în întregime de la bugetul de stat, fiind nerambursabilă, spre deosebire de legea aflată încă în vigoare care prevede că proprietarii apartamentelor sunt obligați să restituie statului cota lor parte din investiția făcută de către statul român prin rate lunare egale până la 25 de ani.
Prin Planul Național de Redresare și Reziliență sunt alocați alți 217 milioane de euro pentru consolidările clădirilor care prezintă risc seismic.
Trimite articolul
X:)))) hai că sunteți comici.
Acel og din 94 prevedea că primăriile fac inventarierea imobiliar cu risc seismic. Primăriile nu au făcut nimic!
Apoi exista un og din 2007 parcă prin care primăriile trebuiau să inventariere blocurile care necesita reabilitare termică. Primăriile nu au făcut nimic.
Apoi exista o lege din 2005 prin care primăriile trebuiau să întocmească planuri și strategii pentru sisteme de energii alternative, verzi. Primăriile nu au făcut nimic!
Și mai mult în toate legile astea scria că inventarierile și planurile astea se fac la 3 ani. Iacătă că după 15-25 de ani de la ele nici măcar o tentativa. Mai mult scriau că toate consolidările și reabilitările se vor face cu buget parțial de la proprietari, parțial de la primarii și parțial de la minister. Nicicare din părți nu și-a prevăzut banii in bugete să facă lucrările necesare.
Și acuma dragul de ministru crede că dacă reia og-ul și mai baga încă o categorie de imobile eligibile sa va întâmpla ceva? :)))) La dat hârtii aiurea și sfaturi și promisiuni suntem numărul 1. La făcut, mai slabi că Bulgaria!