La începutul anului, în luna februarie, Parlamentul European a aprobat „Mecanismul de Redresare și Reziliență”, plan prin care vor fi alocate 672,5 miliarde de euro țărilor din Uniunea Europeană, sub formă de granturi și împrumuturi pentru a finanța măsurile naționale necesare atenuării efectelor negative produse de pandemia de Covid-19.
Din totalul de fonduri disponibile, România va primi prin PNRR 29,2 miliarde de euro. Prima tranșă ar urma să o primim în luna octombrie.
PNRR a fost trimis oficial luni la Bruxelles, urmând ca timp de două luni documentul să fie evaluat pentru a se ajunge la forma finală.
Miercuri, 2 iunie, de la ora 16, premierul Florin Cîțu, vicepremierii Dan Barna și Kelemen Hunor și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, prezintă acest plan de redresare.
Florin Cîțu a spus că „avem în total 29,2 miliarde de euro pentru a construi 450 km de autostradă, sute de școli și de creșe, vom construi și renova zeci de spitale. Vom avea un spital construit în 2024.”
Acesta a vorbit despre trei mari sectoare care vor primi bani: transporturile (6,7 miliarde de euro), sănătatea (2,4 miliarde de euro) și educația (3,6 miliarde de euro).
„Toate aceste investiții se termină în 2026. România are nevoie de reforme, în PNRR am pus date clare până la care vor avea loc reforme. Reforma sistemului de pensii – vrem un sistem de pensii bazat pe sustenabilitate și vom face asta. Reforma justiției – reparăm ce au făcut alții. Reforma companiilor de stat – se va opri sifonarea banilor de la stat. Prin PNRR ne asigurăm că banii vor ajunge în toate colțurile României”, a mai spus premierul.
Dan Barna a explicat că toate aceste reforme sunt necesare și că România avea nevoie de ele și dacă nu ar fi existat pandemia.
„Faptul că UE alocă o sumă importantă pentru a ajuta țările să treacă mai repede peste efectele pandemiei e un instrument să nu mai invocăm scuzele invocate de 30 de ani când a fost vorba de reforme. Acest program ne obligă să reușim”, a declarat Dan Barna.
Banii alocați prin PNRR vor acoperi toate regiunile țării, autoritățile locale fiind parte din acest program. Autoritățile speră ca la final, printre altele, să avem și 2.000 de clădiri și 1.500 de blocuri renovate, cărți de identitate electronice, 20.000 de locuri de recreere și lectură în școli, 140 de creșe noi și 10 centre de învățământ dual.
Trimite articolul
XPai no, eu unul voi vota cu PNL atunci cand am sa vad investitii publice si la Timisoara. Intre timp sa voteze clujenii ca vad ca ei sunt mai ocosi si vor avea metrou.
sefuuuu de la guvern, nu vrei tu sa ne spui ce ai facut de alea 35 miliarde de euro imprumutate pana acu? nu de alta, dar daca din 35 mld nu s a facut nimic, ma gandesc ca din 29.2 mld se face un pic mai putin. cat despre viceprimministrul Barna, ce sa l intreb? de unde se cumpara tastaturi d alea cu taste invizibile, altceva m am ce. Bani luatzi pentru prieteni, platiti inapoi de popor. dar na, democratie… ca in “Idiocracy”
Anul trecut se lauda PNL in frunte cu Iohannis cum ca Romania a primit de la UE 79,8 miliarde Euro. Adevarul este ca UE au alocat aceste fonduri urmand sa fie date pentru investitii menite sa ajute la relansarea economica a tarii. Adica banii vor veni daca exista pentru ce. Per total, daca stam sa ne gandim cate investitii sunt pe bune necesare in Romania, cei 79,8 miliarde sunt departe de suma necesara insa ar fi un ajutor important daca s-a primi si investi cu cap. PNRR e gandit pentru 29,2 miliarde din acesti 79,8, adica putin peste o treime (36,6% din total). Rezultat al unei guvernari de calitate, sunt sigur. Pe langa asta, unde sunt cele 35 de milarde de Euro cu care actuala guvernare PNL, USR si PLUS au indatorat tara in circa 1 an si jumatate? Stie cineva ceva de banii astia? Personal, nu am vazut nimic legat de cum s-au investit decat, eventual, in masti chirurgicale, izolete, paturi de ATI, etc. Sub nici o forma nu au costat astea 35 de miliarde. Insa, foarte important, nu mai este PSD la guvernare. Nu conteaza ca au venit altii in loc care sunt cel putin la fel de lacomi, nepasatori si incompetenti. Si partea si mai trista, sunt multi care ii sustin si ii vor sustine si vota in continuare. Sa traiti bine … daca se poate …
Adica suntem pusi in fata unui fapt implinit. Ei au hotarat, iar noi suntem condamnati la saracie si mizerie.