Președintele Klaus Iohannis este de părere că avem nevoie de o triplă abordare privind aprovizionarea cu energie a statelor membre ale Uniunii Europene – una pe termen scurt, una pe termen mediu și una pe termen lung, astfel încât prețurile să nu explodeze și să nu fie sufocată economia europeană.
„Ne aflăm într-o situație fără precedent, generată de agresiunea armată nejustificată, ilegală și neprovocată a Federației Ruse împotriva Ucrainei, în care nu numai securitatea Ucrainei, dar și cea transatlantică este puternic amenințată. Vreau să folosesc această ocazie pentru a lăuda încă o dată curajul poporului ucrainean, care luptă pentru libertate și rezistă sub tirurile ucigașe ale unui invadator”, a spus Iohannis.
Președintele i-a mulțumit Ursulei von der Leyen pentru susținerea acordată în vederea înființării pe teritoriul României a unui centru care să permită colectarea și transportul donațiilor internaționale în domeniul ajutorului umanitar către Ucraina.
„Lucrăm împreună pentru operaționalizarea cât mai rapidă a acestui centru. În ceea ce privește situația refugiaților de la frontiere, Președinta Comisiei Europene știe că România va depune toate eforturile posibile pentru a acorda ajutor oricărui refugiat din calea războiului din Ucraina.România intenționează să acceseze în perioada următoare fondurile disponibile la nivel european pentru a gestiona cât mai bine fluxul masiv de refugiați din Ucraina, respectiv Fondul pentru azil, migrație și integrare și Fondul pentru gestionarea frontierelor și viză”, a declarat Iohannis.
Discuțiile s-au axat și asupra demersurilor de creștere a securității energetice a Uniunii Europene.
„Acesta este un obiectiv strategic pentru noi toți. Interconectarea, importurile de gaze naturale lichefiate, investițiile masive în regenerabile și în sectorul nuclear civil trebuie să fie sprijinite în continuare. Pentru noi, aceste aspecte legate de energie sunt extrem de importante și am discutat pe larg cu doamna președintă aceste chestiuni. […] În cazul nostru, evident, trebuie să avem grijă ca aceste prețuri să nu sufoce economia românească. Subliniez, este clar că dependența Uniunii Europene de gazul rusesc trebuie terminată! Este nevoie să insistăm mai mult și mai bine pe surse energetice alternative, și am găsit înțelegere totală când am spus că, pentru România, decizia este clară, trebuie să trecem spre independență energetică prin investiții în regenerabile și în sectorul nuclear civil”, a explicat președintele României.
El a mai transmis că România va continua să lucreze îndeaproape cu Comisia Europeană. „Unitatea, coordonarea și reacția rapidă”, spune Klaus Iohannis, sunt esențiale în aceste momente.
Trimite articolul
Xstapanii…
Cine n’are gaz, atunci sa manance fasole. Inca mai avem si gaz metan Mediash dar din pacate retrogradeaza. “C’asa’i in tenis”. Trebuie sa promoveze numai sudiste, sa fie si cate 2-4 echipe de oras sudist – si in schimb sa retrogradeze numai banatene, ardelene, moldovene.
asa de mult ati lucrat la asta ca si dupa 30 de ani mergem tot cu amaratele alea de reactoare nucleare de la Cerna Voda lasate de Ceausescu…aici se vede ca este doar vorbarie si in acelasi timp cat sunteti de incapabili,
Hai sa renuntam cat mai repede si la carbunele folosit pentru incalzire centralizata sau producere de electricitate, mi se pare o idee geniala, sa devenim verzi! verzi de frig si saracie, dar merita, nu?