În contextul actualei crize ucrainene, președintele Klaus Iohannis a convocat miercuri, 26 ianuarie, Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) pentru a discuta despre securitatea în regiune. Au fost analizate potențialele acțiuni ale Rusiei, precum atacurile cibernetice sau folosirea dezinformării, dar și implicațiile militare, economice și energetice ale conflictului Rusia-Ucraina.
Iohannis a explicat că România trebuie să fie pregătită și pentru scenariul în care Rusia va refuza calea dialogului, însă a spus clar că țara noastră, ca membru NATO se bucură de toate garanțiile de securitate și nu e cazul ca vreun cetățean al României să se teamă.
„Am încheiat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, în care am abordat situația de securitate din Zona Extinsă a Mării Negre și de pe Flancul Estic al NATO. Am examinat măsurile privind dezvoltarea capacităților de răspuns la noile provocări ale mediului de securitate, care să ne permită o consolidare a rezilienței României.
Astăzi am făcut o analiză completă a situației de securitate din regiune, inclusiv din punctul de vedere al implicațiilor militare, economice și energetice, dar și din perspectiva migrației necontrolate. România are peste 600 de kilometri de frontieră comună cu Ucraina și trebuie să ne asigurăm că suntem pregătiți pentru orice scenariu posibil”, a explicat președintele României.
Iohannis a spus că în cadrul NATO și OSCE (Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa) există un dialog permanent și „substanțial” privind securitatea din regiunea Mării Negre.
„România a susținut și continuă să susțină abordarea actuală de la nivel euroatlantic. Am fost foarte activ implicați din punct de vedere diplomatic în adoptarea deciziilor la nivel aliat și european, prin prisma poziționării noastre geografice și a interesului strategic pe care România îl are în stabilitatea Vecinătății Estice a NATO și a Uniunii Europene. Dialogul diplomatic trebuie să aibă un rol primordial în detensionarea situației actuale și este important ca acesta să continue”, a declarat Klaus Iohannis.
Președintele a reiterat susținerea pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei, spunând că trebuie să fim pregătiți și pentru scenariul în care partea rusă va refuza să continue calea dialogului.
„În urma anunțurilor SUA și ale Franței, suntem în contact cu cei doi aliați pentru a stabili concret modalitățile de realizare pe teritoriul nostru a prezenței militare a celor doi parteneri. România, ca membru al NATO, care este cea mai puternică alianță politico-militară din istorie, se bucură în prezent de toate garanțiile de securitate și nu este cazul ca vreun cetățean al României să se teamă. Îi asigur pe cetățenii României că suntem angajați împreună cu aliații și partenerii noștri să discutăm, să decidem și să punem în practică cele mai eficiente măsuri pentru siguranța noastră, a tuturor”, a mai transmis președintele în încheierea discursului său.
Vă reamintim, ministrul Apărării Naționale s-a aflat vineri, 21 ianuarie, într-o vizită în Timișoara. A avut o întrevedere cu personalul Brigăzii 18 Cercetare-Supraveghere „Banat”, apoi a fost la Spitalul Clinic Militar de Urgență „Dr. Victor Popescu”. A vorbit și despre conflictul de la granița cu Ucraina, asigurând-i pe români că țara noastră este pregătită să facă față oricăror misiuni militare sau civile.
„Populația trebuie să știe foarte bine că nu e cazul ca România să intre în război. Nu este nevoie să ne pregătim acum de război, ca să zic așa. Însă atunci când ai un conflict la graniță sau în zonă, trebuie să te pregătești pentru efectele adverse, care pot influența situația țării. […] NATO este alături de fiecare stat. Se pune accentul pe siguranța fiecărui membru”, a explicat vineri, la Timișoara, ministrul Apărării Naționale.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XA apărut Marele Alb în peisaj !
Despre facturile umflate la gaz și curent nu ne spune nimic ?
Despre creșterea prețurilor la benzină și motorină nu a adus vorba ?
Despre faptul că euro a sărit de 5 ron nu a amintit ?
Sau acum de când peeseedee face parte din guwernerul meu, nu mai are pe cine da vina ?
Românii nu trebuie să se teamă decât de ei înșiși. Sau de factura de la curent.
Romania are teritorii importante la Ucraina nerecuperate cu Legea in mana.
-
Si nu numai, si alte tari. Ar trebui invadata din toate partile si fiecare sa isi i-a ce ii apartine. Nu stiu ca romanii de acolo, minoritatea, sa aiba scoli in limba romana si alte beneficii normale in ziua de azi.
Nu nw temem pentru că sunt mai mult ca sigur că toți politicienii în frunte cu președintele țării vor fi primii pe front în caz de război.
Ei au pentru ce lupta, noi nu.
-
Urmati de diviziile corporatiste de trotinete blindate. Astea is antrenate pe calculator in jocuri de “strategie” si de impuscaturi, precum si la paintball, lasertag si alte aiureli de genul.(uniti salvam, se stie, multumim frumos). Numa’ sa nu-i apuce faza cu #StatiAcasa fix atunci, ca acum in valul 5 n-ar sta acasa nici sa-i pici cu ceara, doara de ce s-au vaccinat, nu ca sa fie “liberi” pe baza de qr? da-o naiba de tulpina omicron, rata de pozitivare si alte alea. #ConstiintaCivica, si asta se stie!
mosnita noua, dumbravita, record dupa record, olé! -
Corect!
Lenesh Curcanul
super! deci ne putem întoarce liniștiți la golf
Tuțigureanu!
Și da, sunt usrist!
-
n-as fi zis ca esti usrist. aia nu erau cu placute suedeze? aaaa, tuțigureanu de acolo vine. asa da, exceptionalismul usrist, good vs evil, usri e ala good, ei, e permis atunci, chiar recomandat. Nu e permis la cei care voteaza “gresit”, desigur, aia ar fi niste needucati, extremisti, stirbi sau ceva naspa si desigur inferiori. O zi ca tine sa ai !
A mai zis și că am învins pandemia și am mai avut câteva mii de morți de atunci!
Și dacă guvernul, sub același președinte nu a reușit să securizeze granita terestră cu Serbia, vreo 150 km și au trec migranții în continuare, pai la 600 km suntem mâncați. Dacă o să vrea sa vina jumătate din ucraineni la noi TOTI vor trece fara probleme!
Noi ne temem de Fritz si alte nume din astea nemtesti.De politicieni in general. Au zis austriecii ca suntem neguvernabili si ne-au lasat scarbiti la turci, dar acuma au comis-o.
Hai cu gazele de la fracturare hidraulica din US!
Dă-mi o armă și instruire militară și voi lupta până la moarte împotriva ta criminal de copii ce ești! Strigă de sub altarul Lui Dumnezeu sângele lui Ilies și a surorilor lui pe care i-ai vândut pentru organe!
Excelența voastră, credeți că ne păcăliți să luptăm împotriva rușilor ortodocși când acasă copiii noștri sunt cobaii unui ser criminal care după specialistul homosexual Gheorghiță afectează și inima cordul?
În plus cei nevaccinați nu au ce căuta în război că ați stabilit că sunt analfabeți funcțional.
Doar o noua distragere a atentiei publice, mai ales ca covideala incepe sa fie fumata rau de tot (OMS recomanda renuntarea la restrictii, de azi in Anglia nu mai sunt, Danemarca urmeaza sa renunte la randul ei, s.a.m.d.). Si este necesara. Mai ales cand incepem sa luam in calcul preturile la: KW, gaz metan, benzina, motorina, etc. sau ne uitam la cat a ajuns Euro. Plus ca l-am auzit pe presedinte cand si-a tinut discursul si, sincer, am simtit atita incredere din partea lui cand a spus ca Romania nu va fi afectata de un razboi cu Rusia incat ma bate gandul sa ma mut in Spania (sau, eventual, in Chile). Cam la fel de multa incredere am simtit din partea lui Basescu cand a declarat in 2008 ca Romania nu va fi afectata de criza economica mondiala din acea perioada. Atunci au fost multi care l-au crezut. Foarte probabil ca si acum sunt multi care il cred pe presedinte.
P.S. Daca tinem cont de capacitatile militare si de dotarea armatei romane, o sa avem cam acelelasi sanse (cu NATO cu tot) impotriva Rusiei cat au avut francezii contra nemtilor in cel de-al Doilea Razboi Mondial.
Chiar nu suntem interesati de Ucraina. De acolo vor suna catusele pt familia bideu… asta-i miza… tot circul din lumea asta…
Pe cand un referendum daca mai vrem sau nu in nato?
A iesit presedintele la televizor ne-am linistit are Romania o armata care in caz de atac ar rezista maxim 8 ore! Norocul nostru ca ne desparte o mare de Sevastopol, ofera ragazul celor din Dobrogea sa fuga in munti si sa se ascunda precum haiducii.
Singura preocupare a guvernului a fost ca in Ianuarie sa anunte ca in 2 Decembrie este liber ca sa aiba romanul o minivacanta de 5 zile ca doar suntem srmenati de atata munca. Patronatul din turism are timp sa umfle preturile de 3-5 ori asa cum face de Pasti si Craciun oferind servicii de mizerie pentru mii de euro
Iohannis, un inconvenient si un corupt, un lup in blana de oaie.
NU trebuie sa ne fie frica ca nu stiu daca avem motorina in tancuri si taburi,si bateriile cred ca au inghetat!