„O agresiune inacceptabilă soldată cu suferințe enorme, cu valuri de refugiati care au depășit 2,5 milioane de persoane, cu distrugeri de locuințe, spitale, maternități, grădinițe și școli similare cu cele din Groznîi ori Alep. Toate aceste grozăvii ale războiului le regăsim azi la Mariupol, Herson, Harkov sau Kiev, adevărate crime împotriva umanității, crime de război care caracterizează această acțiune a Rusiei”, a spus Ciucă.
Ciucă a menționat că România a sprijinit jumătate de milion de refugiați care au traversat teritoriul țării, investind 3.4 milioane de euro în ajutor umanitar și construind hubul logistic pentru ajutor umanitar de la Suceava.
„România a investit 3,4 milioane de euro în ajutor umanitar și am construit un HUB logistic european pentru ajutor umanitar la Suceava. (..) Este vorba de refugiați, dar si de ucrainenii rămași în țara lor care au nevoie de hrană, de combustibil și de medicamente. Acest hub și celelalte locații și depozite nu fac decât să îi sprijine și să transporte pe teritoriul Ucrainei aceste echipamente si materiale de primă necesitate de care ucrainenii rămași în țară au nevoie.”, a declarat premierul.
Potrivit acestuia, la nivel politic s-a observat o mobilizare și o coeziune globală în fața războiului din partea comunității internaționale.
„Votul din Consiliul de Securitate al ONU pe rezoluția privind Ucraina a însemnat 11 voturi pentru, 3 abțineri și un singur vot împotrivă, desigur al Rusiei.
În Adunarea Generală a ONU 141 de state au votat pentru rezoluția de condamnare a agresiunii ruse, în timp ce doar 5 state au votat împotrivă: Rusia, Belarus, Siria, Coreea de Nord și Eritreea. Un vot covârșitor care arată mobilizarea și coeziunea globală în fața acestei enormități a războiului de distrugere în plin secol XXI la care niciunul dintre noi nu s-ar fi așteptat.”, a spus Ciucă.
Premierul român a discutat și despre sancțiunile luate la nivel internațional împotriva Rusiei.
„Nivelul sancțiunilor asumate unanim a atins cote inimaginabile care sunt menite sa sublinieze iesirea Rusiei din regulile internaționale si faptul ca trebuie sa plateasca pentru războiul de agresiune.
Și-ar fi imaginat cineva Germania acordând ajutor militar defensiv Ucrainei? Sau blocând Nord Stream 2 pe perioadă nelimitată? Sau anunțând tăierea dependenței de petrolul și gazele rusești și detașarea pe viitor de furnizorul rus?
Același lucru s-a întâmplat în Europa, peste Ocean cu țările care împărtășesc aceleași valori. România a fost alături de toate aceste eforturi.’, a mai declarat premierul Nicolae Ciucă.
Trimite articolul
XPremierul Ciuca stie cel mai bine ce inseamna crime de razboi, a vazut cu ochii lui copii arsi, mame violate si gropi comune pe unde l-au dus cuzmele de general de razboi