Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că România va cere realocarea fondurilor rămase necheltuite din programele europene anterioare destinate economiei românești.
„Traversăm o perioadă complicată, marcată de crize multiple, care necesită decizii și măsuri eficiente, de contracarare a creșterii prețurilor. În acest sens, am discutat cu ministrul de Finanțe, care se află la Bruxelles, unde discută cu omologii europeni din ECOFIN să găsească măsuri concrete, la nivelul Uniunii Europene, pentru sprijinul economic al țărilor membre. Avem deja un mecanism care a funcționat în perioada pandemiei și care poate fi extins și chiar dezvoltat în contextul celorlalte crize cu care ne confruntăm azi. România va cere realocarea fondurilor rămase necheltuite din programele europene anterioare destinate economiei românești, pentru a putea interveni în ajutorul mediului de afaceri, al întreprinderilor românești. Acest pachet trebuie să facă față provocărilor ridicate pe piața europeană și să garanteze continuitate, stabilitate și predictibilitate, atât mediului de afaceri, cât și populației”, a afirmat Nicolae Ciucă.
Prețuri plafonate pentru 1 an
Premierul spune că Guvernul va adopta în această săptămână pachetul de măsuri care să reducă presiunea generată de facturile la energie și gaze naturale.
„Vom interveni în sprijinul economiei românești, printr-un set de soluții care includ plafonări și compensări ale prețurilor la energie și gaze naturale, pentru un an de zile, începând cu 1 aprilie. Pentru un consum de până la 100 de kw pe lună, românii vor plăti 0,68 de lei/kw, iar pentru un consum cuprins între 100 și 300 de kw, vor plăti 0,8 de lei/kw. La gaz, prețul practicat pentru gospodării va fi de 0,31 de lei/kw. Cu excepția marilor consumatori, care vor avea pachete dedicate de ajutor de stat, toate companiile românești vor beneficia de un preț fix, la energia electrică, de 1 leu pe kw, tva inclus, și 0,37 lei/kw pentru gaz, TVA inclus”, a mai spus premierul.
Aceasta a anunțat că Guvernul este în discuții cu Comisia Europeană pentru a continua și în acest an sprijinul acordat marilor consumatori precum combinatele chimice sau cele din industria de prelucrare de materii prime.
Acesta a spus că este în permanentă legătură cu ministrul Agriculturii și cu producătorii români de alimente, reprezentanții rețelelor marilor magazine.
„România este bine aprovizionată, stocurile noastre asigură toate bunurile de care avem nevoie”, a declarat Nicolae Ciucă.
Trimite articolul
Xde parca mai conteaza
Eu nu am beneficiat de compensare la Ga, deoarece luna Ianuarie și Februarie am depășit cota, am avut 280 mc, menționez ca stau la casă, ce înseamnă că vom beneficia de preturi la 01.04.2022 timp de un an, dacă depășesc cota plătesc cât am contractul. Pana în prezent am 0.24836 kw și de la 01.05.2022 am primit de la EON noua oferta la prețul de 0.74678,adica ce am plătit la 280 mc suma de 740 lei voi plăti 2400 le estimativ. Fiți mai clar de compensare, plafonarea nu se face în funcție de suprafață utilă. Mulțumesc.
Plafonari la preturi mai mari decât sunt acuma! Ce plafonare e asta unde prețul e de 2-3 ori mai mare decât acum juma de an și e un preț la care inca nu a ajuns toată lumea??!!!
Prețul la carburant nu vreți să îl plafonați? Eu zic pe la 15 lei să îl plafonați, adică la preț mai mare decât e carburantul dincolo, că sa mai lăsați șansa pompagii lor sa ne mai jegmaneasca!
Și ce e cu consumul asta de 100kw??? Și la apartament cu 3 camere consum și peste plafonul de 300 kw! Dar mai unul la o căsuță mică de 80-100 mp? Dar mai unul la o casa normala de 150-200 mp??
Și consumul este cea mai mare prostie să îl bagi in plafonare! Daca sta o familie cu bunici, părinți și copii în aceeași casă nu au nici o șansă să prindă consumul asta, numai dacă sunt săraci lipiți și stau in 2 camere și se încălzesc și gătesc la lemne!
Omul normal, care are o centrala termica, 2 televizoare, 1 calculator, as zice un om chiar sub medie financiar nu are cum sa se înscrie în consumul asta!
Ați făcut cum ați făcut și ce ați făcut de ați “rezolvat” problema, in sensul că fraierul de contribuabil rămâne cu tarifele de 3 ori mai mari și distribuitorii de energie își umplu buzunarele cu lopețile!
Prima rezolvare a creșterii prețului la orice produs era plafonarea adaosului comercial! Cat e inflația oficial? 6-7-8%? Plafonam adaosul la 15%! Și să vedeți ce vertiginos ar scădea preturile, pentru că in romanica se lucrează și cu adaosuri de 500% in anumite domenii!
-
Pai cica aia cu centrala individuala nu doresc sa plateasca pentru aia racordati la Colterm. Ei, nici aia racordati la Colterm nu or sa mai plateasca pentru cei cu centrala individuala, de unde atatia bani de plafonari si compensari? fiecare sa plateasca pretul pietei, si cu asta basta. Se desfiinteaza colterm, creste cererea de gaz, ghici ce o sa se intample cu pretul. Domnia si prostia costa.
Ăștia ori sunt proști, ori doar se fac că acordă reduceri și plafoane.
Cum s-a văzut din schema din iarna asta, foarte puțină lume s-a încadrat în intervale, mai ales la gaz. Deci practic reducerea nu s-a aplicat. Văd că încă nu au anunțat ce vor să facă cu gazul pe noua schemă, dar nu mă aștept la prea multe, având în vedere că la electricitate au făcut iar reduceri doar dacă te încadrezi în intervalul ales de ei.
Dacă tot vor să pună intervale de consum, cel mai corect ar fi să acorde plafon și/subvenție pentru toată lumea, pentru cantitatea consumată până la limita aleasă (arbitrar) de ei, iar ce se depășeste să fie la preț întreg.
La cum a fost iarna asta, dacă aveai consum 299m3 primeai reduceri, dacă ai sărit la 301m3 nu mai primeai (presupun în exemplul ăsta că limita era 300m3; nu mai știu sigur cât a fost). Ceea ce e total dezechilibrat.