Mâine, 8 decembrie, în ședința Consiliului european al Justiției și Afacerilor Interne de la Bruxelles, se va decide soarta României, Bulgariei și Croației cu privire la aderarea la spațiul Schengen.
Premierul României Nicolae Ciucă a anunțat miercuri că țara noastră va cere joi un vot privind aderarea, pentru că „starea de incertitudine nu mai poate continua”.
„Suntem hotărâți să mergem până la capăt în aceste demersuri, inclusiv prin a cere un vot pentru România în Consiliul JAI de mâine, 8 decembrie 2022. Starea actuală de incertitudine nu mai poate continua.
Cu o zi înainte de Consiliul JAI de la Bruxelles care reunește miniștrii de interne ai statelor membre, continuăm să facem, energic și folosind toate canalele, nivelurile și instrumentele disponibile, eforturi pentru a obține rezultatul dorit de România.
Potrivit acestuia, toate statele membre, cu excepția Austriei, susțin intrarea României în Schengen.
Austria încă se opune
Vă reamintim că decizia privind aderarea Românie la Schengen poate fi luată doar în unanimitate, iar Austria se opune vehement aderării României și Bulgariei la Schengen. Motivul ar fi că 75.000 de imigranţi ilegali au ajuns în Austria în acest an, fără să fie înregistrați înainte de alte state.
„În cursul anului, au ajuns la graniţele Austriei 110.000 de imigranţi ilegali, iar 75.000 nici măcar nu fuseseră înregistraţi. 40% dintre migranţi au zburat direct la Belgrad, pentru a se îndrepta pe uscat spre Europa Centrală, alţi 40% au venit prin Turcia, Bulgaria şi Serbia.
O mică parte au ocolit gardul Ungariei de la graniţa cu Serbia şi au ales ruta prin România.
Avem cele mai multe solicitări de azil pe cap de locuitor, aşa că trebuie să transmitem acest semnal de alarmă”, a afirmat marți ministrul austriac de Interne Gerhard Karner.
Premierul României spune că nu există o justificare reală pentru respingerea aderării de către Austria, iar blocarea accesului României la Schengen „nu va aduce răspunsurile dorite” de această țară.
„Referitor la Austria, putem afirma că am avut întâlniri la nivelurile cele mai înalte – președintele României cu cancelarul Austriei, miniștrii de Interne și experții tehnici.
Datele, inclusiv de la instituțiile europene, Frontex, confirmă că România nu se află pe fluxurile de migrație care să genereze temeri. Practic, nu putem vorbi despre o justificare reală în acest moment.
Agenda Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne din 8 și 9 decembrie are ca punct pe ordinea de zi, joi, aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în Bulgaria, Croaţia şi România şi vor urmări să adopte decizii în această privinţă. Miniştrii vor face o evaluare a situaţiei generale a spaţiului Schengen, ca parte a ciclului anual al Consiliului Schengen. Aceştia se vor concentra în special pe combaterea introducerii ilegale de migranţi şi pe interoperabilitatea sistemelor informatice.
În octombrie, Parlamentul European solicita statelor membre să permită României și Bulgariei aderarea de îndată la spațiul Schengen, considerând că cele două țări „îndeplinesc de mult timp criteriile necesare”. Parlamentarii europeni spun că excluderea este una discriminatorie, cu un impact negativ asupra pieței unice a Uniunii Europene.
Pe aceeași temă:
VIDEO. Mesajul lui Dominic Fritz pentru europeni: „Susțineți aderarea României la spațiul Schengen”
România ar mai putea aștepta cu aderarea la Schengen, încă o lună sau două
România, Bulgaria și Croația ar putea intra în curând în spațiul Schengen
Trimite articolul
XSa la zica cineva la Austrieci ca nu avem granite comune.Trebuie sa fim decisi si sa nu mai plecam capul.STOP NEDEPTRATII !
-
nedreptatea este existenta schengenului, trebuie eliminat, si granitele trebuie sa existe si sa se respecte. UE este o gluma proasta.
Nu primim acceptul, nici o tara din Vest nu ne vrea in Shenghen din cauza coruptiei…de la presedintele tarii borfas de duzina care pana acum cativa ani fura case prin Sibiu si pana la postasul care asteapta ciubuc cand livreaza pensia….toti sunt corupti si hoti.
Tarile care declara ca vor Romania in Schengen o fac stiind ca cel putin Austria se opune…e doar teatru ieftin, coruptia din
Romania si Bulgaria ar destabiliza intregul continent.
la coada la vama, codasii europei! fara granite e pentru migranti, nu pentru fraieri!
Cedati si restu’ de resurse, paduri, gaze, petrol, industrie sa fim siguri ca ii facem fericiti pe stapanii nostri si ne lasa in sfarsit in Schengen