O anchetă a Organizației Salvați Copiii a studiat comportamentul copiilor și al adolescenților în ceea ce privește consumul, dar și utilizarea resurselor din online. Părinții copiilor mici, de până la 5 ani, spun că majoritatea timpului petrecut pe internet este dedicat vizionării de videouri. Interesul către social media crește, în perioada 5-10 ani, iar adolescenții stau destul de mult pe internet: peste o treime stau între 4 și 6 ore, iar un procent deloc neglijabil petrece și mai mult timp online: peste 6 ore.
În intervalul 5-10 ani, când interesul pentru conținut social crește, părinții chestionați afirmă că fiul sau fiica lor folosesc Tik Tok (32%), Instagram (21%), Facebook (19%) și Snapchat (17%).
Mulți părinți nu știu dacă fiul sau fiica lor s-ar fi confruntat cu vreo situație neplăcută sau cu probleme în online. 9% spun că știu despre problemele cu care s-a confruntat copilul lor pe internet, mai mulți fiind în rândul celor care au copii între 13 și 15 ani – 13%. În schimb, părinții de adolescenți de 16-17 ani sunt mai puțini care cunosc necazurile copiilor lor din online – doar 7%.
Internetul nu este lipsit de riscuri și pericole. Ancheta Salvați Copiii, derulată în 2023, cu un eșantion de copii cu vârstele între 8 și 17 ani, arată că:
• Doi din cinci copii spun că au fost jigniți sau au primit mesaje supărătoare pe internet, în creștere cu aproximativ 3 puncte procentuale, comparativ cu 2021;
• Doar 17% dintre copii admit că au trimis altora astfel de mesaje cu conținut ofensator;
• Ponderea fetelor care afirmă că au fost jignite pe internet este cu 12 puncte procentuale mai mare decât a băieților care au avut o astfel de experiență, iar copiii din mediul rural afirmă într-o măsură mai ridicată că au fost jigniți /deranjați pe internet comparativ cu cei din mediul urban;
• 77 % dintre copii afirmă că petrec cel puțin 3 ore zilnic, pe internet.
„În lumea digitală de astăzi, siguranța copiilor noștri pe internet este o responsabilitate comună. Este esențial ca autoritățile să ne ofere sprijinul necesar, părinții să fie bine informați și să lucrăm împreună pentru a elimina abuzurile online. Organizația Salvați Copiii, prin proiectul european dedicat siguranței online pe care îl implementează din anul 2008, se angajează activ în realizarea periodică de studii și cercetări pentru a înțelege mai bine provocările digitale ale zilelor noastre. Misiunea noastră este de a oferi sprijin cuprinzător prin resurse informative accesibile tuturor, contribuind astfel la educarea și conștientizarea publicului larg.
De asemenea, punem la dispoziție o linie de consiliere pentru a aborda problemele întâmpinate pe internet și o linie de raportare a conținuturilor ilegale sau dăunătoare, lucrând în strânsă colaborare cu autoritățile competente. Eforturile noastre comune sunt esențiale pentru a asigura un mediu online sigur pentru copiii noștri. Este esențial să dezvoltăm în continuare strategii în cadrul politicilor publice care să garanteze respectarea drepturilor copiilor în mediul online”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.
Organizația Salvați Copiii a lansat pentru părinți „Copilul tău este în siguranță pe internet?”, un ghid creat special pentru ca aceștia să înțeleagă mai bine pericolele la care se expun copiii, în mediul online. Și profesorii sunt invitați să deruleze acțiuni de conștientizare și sesiuni de informare la clasă cu privire la aceste pericole specifice zonei online. Toate resursele sunt gratuite și se găsesc AICI.
Citiți principiile noastre de moderare aici!