Declarația președintelui Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni:
”(…) Acum trebuie să decid, dar ce fel de decizie este aceasta pe care trebuie să o iau? În primul rând, această decizie trebuie să fie conformă cu Constituția și cu deciziile Curții Constituționale, în materie de desemnare. Și aici, argumentul cel mai puternic este aritmetica parlamentară.
În Parlament, după consultări, îmi este foarte clar: PSD dispune de o majoritate. Și atunci, cântărind toate argumentele, ținând cont de situația concretă din Parlament, am decis să dau PSD-ului încă o șansă și să desemnez persoana propusă de PSD, pe doamna Dăncilă. Dar acum PSD trebuie să performeze. Românii au mari așteptări, și eu am mari așteptări (…)”
Potrivit Constituției României, preşedintele desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament.
Așadar, procedural, persoana nominalizată de șeful statului drept candidat pentru funcția de premier trebuie să își formeze o echipă și să conceapă un program de guvernare cu care să se prezinte în Parlament, pentru validare.
Decizia șefului statului vine în urma consultărilor programate, miercuri, la Palatul Cotroceni. Șeful statului s-a întâlnit cu PSD și ALDE, PNL, USR, PMP, UDMR și cu grupul parlamentar al minorităților naționale.
PSD și ALDE au propus-o premier pe Viorica Dăncilă, în timp ce PNL și USR au anunțat că susțin alegeri anticipate.
”I-am prezentat argumentele: experiența bogată în Parlamentul European și o relație bună cu membrii Comisiei Europene (…) și, de asemenea, calitățile umane pe care le are Viorica Dăncilă: o doamnă neconflictuală, deschisă dialogului, relații bune cu absolut toată lumea”, a spus Liviu Dragnea, președintele PSD.
“L-am informat pe președinte că PNL, în cazul în care i se va solicita, își poate asuma răspunderea de a demara negocieri pentru formarea unei majorități parlamentare care să sprijine un guvern fără PSD”, a fost una dintre declarațiile președintelui PNL, Ludovic Orban.
PMP, prin Traian Băsescu, a înaintat două nume: Siegfried Mureșan și Eugen Tomac. Fostul președinte al României a anunțat că PMP respinge varianta anticipatelor. O poziție similară, în privința unor alegeri înainte de termen, a avut și UDMR.
În privința Vioricăi Dăncilă, liderul Uniunii, Kelemen Hunor, a afirmat că nu o cunoaște. ”Nu avem prejudecăți, de aceea nu spunem nu, dar nu o cunoaștem și nu putem spune da. Dacă președintele o va accepta, vom avea o discuție cu doamna Dăncilă și vom vedea ce spune, care va fi lista miniștrilor, cu ce program de guvernare vine”, a declarat Kelemen.
Anterior declarației de presă, după consultări, șeful statului a avut o discuție și cu cea propusă de coaliția de la guvernare pentru preluarea poziției principale de la Palatul Victoria.
UPDATE. Liviu Dragnea anunță votul de învestitură în 29 ianuarie, în Parlamentul chemat în sesiune extraordinară
”Președintele a ales stabilitatea. Intrarea într-o criza politică ar fi fost un lucru grav pentru România și președintele a vrut să evite asta”, a afirmat, într-o declarație susținută la Camera Deputaților, președintele PSD Liviu Dragnea.
Acesta a mai spus că Parlamentul va fi convocat în sesiune extraordinară astfel încât în 29 ianuarie să aibă loc votul de învestitură.
”Aștept să avem votul în Parlament pentru că pentru noi este importantă punerea în practică a programului de guvernare, să tratăm așa cum trebuie anul 2018, anul Centenarului, dar, în același timp, să pregătim preluarea președinției Consiliului UE la 1 ianuarie 2019”, a declarat și premierul desemnat, Viorica Dăncilă.
Ulterior, Liviu Dragnea a adăugat că are încredere în Viorica Dăncilă, pentru că ”este o doamnă decentă, agreabilă și foarte competentă”.
Consultă aici cv-ul Vioricăi Dăncilă și activitatea sa de la Parlamentul European, iar aici caută declarațiile sale de interese și de avere.
Citiți principiile noastre de moderare aici!