“România traversează o perioadă politică, economică şi socială extrem de dificilă. Creşterea taxelor într-o perioada de gravă recesiune economică reprezintă, în opinia unanimă a specialiştilor, o măsură disperată care, pe termen mediu şi lung, va reduce încasările la bugetul de stat şi va determina amplificarea fenomenelor din sfera evaziunii fiscale (…) În aceste condiţii, presiunea pe instituţiile fundamentale ale statului român – Preşedinţie, Parlament, Guvern – este extrem de acută, pentru că de reacţia lor coordonată şi responsabilă depinde relansarea economică şi refacerea coeziunii sociale”, se arată în documentul depus de Voiculescu la Biroul Permanent al Senatului în secret, pe 1 iulie, conform Inpolitics.ro.
Voiculescu spune că preşedintele Băsescu promovează măsuri anti-sociale şi ilegale.
“Din păcate, abdicând de la prevederile art.80 din Constituţie, care îi conferă rolul de mediator între puterile statului precum şi între stat şi societate, Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, şi-a asumat, de facto, poziţia de principal conducător al puterii executive şi a iniţiat şi a promovat măsuri anti-sociale şi ilegale precum cea privind reducerea cu 15% a pensiilor, declarată neconstituţională de către Curtea Constituţională a României în şedinţa din data de 24 iunie 2010. Prin acel demers, Preşedintele României s-a plasat premeditat în conflict cu societatea românească, a transformat Preşedinţia într-un supra-guvern şi i-a privat pe cetăţenii români de o instituţie-mediator, capabilă să negocieze un acord între Guvern şi societate. Pe scurt, Preşedintele Traian Băsescu a încălcat Constituţia”, mai spune Voiculescu.
Propunerea lui Voiculescu va fi luată în discuţie la reunirea Biroului Permanent, în luna septembrie.
Procedura de suspendare a preşedintelui României
Conform Constituţiei, preşedintele României poate fi suspendat în cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei. Preşedintele poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale. Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută.
“Propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui”, conform Articolului 95 din Constituţie.
Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui.
65% dintre români ar vota pentru demiterea lui Băsescu, conform unui sondaj IPP
Preşedintele Traian Băsescu are motive de îngrijorare. 65% dintre români ar vota pentru demiterea sa din funcţie dacă un nou referendum ar fi organizat în acest sens, arată un sondaj realizat de IPP Research în perioada 9-16 iulie 2010. Pentru păstrarea sa în funcţie ar vota 17%, iar alţi 18% nu s-ar duce la urne.
Sursa: Realitatea.net
Citiți principiile noastre de moderare aici!