Joi avocații inculpaților au depus la instanţă concluziiile finale, în scris, iar vineri magistrații vor da verdictul.
Ultimul termen al procesului a avut loc marți, când Dan Voiculescu a susținut că întreaga urmărire penală s-a făcut în lipsa sa și că rechizitoriul dosarului ICA este “incorect” şi “bazat pe falsuri, nu pe probe” .
Marți avocații inculpaților din dosarul ICA au cerut achitarea clienților lor, pe motiv că sunt nevinovați și ridicarea sechestrului asigurator pus în cazul mai multor inculpați.
La acelaşi termen, procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a prezentat concluziile finale în dosarul ICA și le-a cerut magistraților să respingă apelul inculpaților, de schimbare a încadrării juridice din spălare de bani în tăinuire şi contestaţia fiicelor lui Voiculescu privind sechestrul asigurator.
Și DNA a cerut schimbarea încadrării juridice a faptelor judecate, din art. 29 lit. c în art. 29 lit. b şi c din Legea 656/2002 republicată în 2012 pentru prevenirea şi sancţionarea spălării banilor, precum şi pentru instituirea unor măsuri de prevenire şi combatere a finanţării actelor de terorism. Astfel articolul menționat, legat de spălarea de bani, prevede că infracțiunea este constituită de “ascunderea sau disimularea adevăratei naturi a provenienţei, a situării, a dispoziţiei, a circulaţiei sau a proprietăţii bunurilor ori a drepturilor asupra acestora, cunoscând că bunurile provin din săvârşirea de infracţiuni” (litera b), dar şi de “dobândirea, deţinerea sau folosirea de bunuri, cunoscând că acestea provin din săvârşirea de infracţiuni” (litera c).
Astfel s-a cerut marți un nou termen pentru pregătirea apărării, însă solicitarea a fost respinsă.
“În 7 iulie, s-a pus în vedere avocaţilor să pregătească concluziile pe schimbarea încadrării juridice. Astfel, avocaţii au avut timp suficient să pregătească apărările. Practic, nu este vorba despre noi infracţiuni, ci tot despre spălarea banilor”, a explicat preşedintele completului, judecătoarea Camelia Bogdan.
După ce a fost respinsă cererea de acordare a unui nou termen, avocatul apărării a făcut o cerere de recuzare a completului, dar și aceasta a fost respinsă.
Dan Voiculescu a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani, în 26 septembrie 2013, de Tribunalul Bucureşti. La acel moment instanța a constatat că a fost împlinit termenul de prescripţie specială şi a dispus încetarea procesului penal pentru cealaltă infracţiune de care a fost acuzat Dan Voiculescu de către procurorii DNA. Este vorba despre folosirea, de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.
Au fost condamnați la șase ani de închisoare cu executare Gheorghe Mencinicopschi, fostul ministru Sorin Pantiş, Corneliu Popa, Cătălin Sandu Jean, Vlad Săvulescu şi Flavius Adrian Pop.
Judecătorii au dispus condamnarea la câte cinci ani de închisoare cu executare pentru Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Grigore Marinescu şi Vica Ene.
Sentinţa a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti, care va da o decizie definitivă în acest dosar.
Dan Voiculescu a fost trimis în judecată alături de alte 12 persoane în acest dosar la începutul lunii decembrie 2008. Procurorii DNA susțin că privatizarea frauduloasă a ICA ar fi fost realizată în folosul lui Dan Voiculescu, prin subevaluarea bunurilor cu peste 7,7 milioane de euro. PRejudiciul produs în urma acestei privatizări se ridică la peste 60 de milioane de euro, mai spun procurorii.
UPDATE. Magistrații Curții de apel București au luat o decizie în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare. Dan Voiculescu a fost condamnat definitiv la 10 ani de închisoare cu executare, pedeapsa maximă prevăzută în noul Cod penal. În plus, acestuia i se interzic mai multe drepturi, printre care și dreptul de a fi ales, timp de cinci ani. Prin această sentință, Curtea de Apel i-a dublat lui Voiculescu pedeapsa dată de Tribunalul Capitalei la fondul procesului. Sentința va fi comunicată Tribunalului Capitalei, care va emite mandatul de punere în executare a pedepsei.
Omul de afaceri s-a predat vineri după-amiază la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Ilfov, unde este aşteptat mandatul de executare a pedepsei. Acesta urmează să fie emis de Tribunalul Capitalei,după ce instanța primește sentința de la Curtea de Apel.
Curtea de Apel Bucureștu a dispus confiscarea sediului posturilor Antena, cel al grupului de firme Grivco, penthouse-ul din Șoseaua Kisseleff și au pus sechestru pe mai multe imobile și conturi bancare ale lui Dan Voiculescu.
Magistrații au pus sechestru asigurator pe mai multe imobile aparținând și celorlalți inculpați în dosar.
Gheorghe Mencinicopschi și fostul director al ADS Corneliu Popa au fost condamnați la câte opt ani de închisoare, iar fostul ministru al Comunicațiilor Sorin Pantiș la șapte ani de închisoare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!