NĂDLAC. Sute de români intră zilnic în țară pe jos, fără vreun mijloc de transport. Din vamă, după triajul epidemiologic, aceștia sunt transportați în convoi către centrele de carantină. În după-masa zilei de joi, 7 mai, însă, zeci de români au fost înghesuiți într-un autocar, depășindu-se numărul de locuri. Cu bagajele în brațe și cu măștile pe față, românii întorși în țară s-au plâns de condițiile de transport. Imaginile au fost făcute publice pe rețelele de socializare. Românii acuză că sunt transportați în mod impropriu, că nu se respectă normele privind sănătatea și siguranța lor și cer explicații.
410 persoane în 24 de ore
Purtătorul de cuvânt al Instituției Prefectului Județului Arad, Lucian Cozma, a declarat: „Domnul prefect Gheorghe Stoian cunoaște situația, a luat legătura cu domnul chestor de poliție Bondar Marin din cadrul ITPF Oradea, de asemenea a luat legătura cu Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției și cu Direcția de Sănătate Publică a Județului Arad, dând dispoziție să nu se mai permită accesul în autocar a unui număr de oameni mai mare decât capacitatea autocarului. Aceste autocare sunt puse la dispoziția persoanelor care intră pe jos în țară, prin punctul de trecere a frontierei Nădlac I de către DSP Arad. În ultimele 24 de ore prin care două puncte de trecere a frontierei de la Nădlac au intrat 410 persoane pe jos”.
Autocarul nu e al ISU
Tot pe acest subiect a intervenit și purtătorul de cuvânt ISU Arad, George Pleșca, dat fiind faptul că pe înregistrarea video se auzeau acuze cum că respectivul autocar ar fi fost al ISU. „Autocarul nu aparține ISU Arad. Inspectoratul pentru Situații de Urgență Vasile Goldiș al Județului Arad nu are autocar în înzestrare. ISU Arad nu a încheiat contract cu nici un operator economic, pentru că nu este atributul inspectoratului. ISU Arad nu are personal în punctele de trecere a frontierei cu atribuții în tirajul persoanelor intrate în țară, formarea convoaielor si îmbarcare persoanelor. ISU Arad transportă persoane din PCTF, cu 2 sau 3 microbuze, în funcție de situație. 1 microbuz de culoare roșie cu însemne, personalizat și cu numere de înregistrare MAI, 1 microbuz de culoare albă cu numere de înregistrare MAI si un microbuz de culoare albă al CMJ Arad. La nici un transport executat de ISU Arad nu s-a depășit numărul de persoane admise în documentele mașinii”, a punctat George Pleșca.
Poziția DSP
Contactat de televiziunile naționale, directorul DSP Arad, Horea Timiș a explicat că: „Odată ce ajung în vamă, situaţia este gestionată de Poliţia de Frontieră. În funcţie de numărul de persoane, se solicită un număr de mijloace de transport care să îi ducă la destinaţie, la centrul de carantină. Rolul DSP a fost să contracteze un transportator. Fiecare om este verificat la intrarea în țară conform metodologiei. Noi am sunat transportatorul şi am întrebat de această situaţie. Răspunsul dat a fost că există un număr de persoane care pot urca în microbuz. Dacă se respectă numărul, e în regulă. Numărul e dat de capacitatea de transport a autocarului”.
Trimite articolul
XÎn acest caz nu se întocmesc dosare penale pentru combaterea zădărniciei bolilor si nu se dau amenzi de 20 000 lei , sau amenzile sînt pentru fraieri doar ?
Circul de la graniță este culmea niciunde nu există așa ceva dar așa se întâmplă cînd te iei după vecini care nici ei nu sunt mai breji cu nimic,doi circusanți în Europa!!!!