Zilele libere ar fi acordate de către angajator, atunci când acestea se suprapun cu zilele de weekend.
„Acordarea zilelor libere se face de către angajator. În situaţia în care zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează se suprapun peste zilele de repaus săptămânal, de regulă sâmbătă şi duminică, zilele libere se acordă în zilele care succedă celor de repaus săptămânal”, arată proiectul de lege.
Inițiatorii Alfred Simonis, lider de grup PSD, și Gabriel Andronache, lider de grup PNL, susțin că „sunt incidente situații în care unele dintre zilele de sărbătoare legală coincid cu zilele de repaus săptămânal, astfel că salariaţii nu beneficiază de drepturile lor legale prevăzute la art. 139 alin. 1 din legea 53/2003 – Codul Muncii”.
Potrivit celor doi deputați, angajatorii vor fi obligaţi să acorde salariaţilor nouă zile libere. Din totalul sărbătorilor legale, nouă vor fi în cursul săptămânii, iar restul de şase zile în weekend.
„În concluzie, anul acesta salariaţii români vor avea 2 zile libere legale în plus faţă de 2021, când 7 dintre sărbătorile legale au fost în timpul săptămânii, iar restul de 8 în week-end”, mai explică iniţiatorii proiectului de lege.
„De asemenea, se urmăreşte ca în zilele de sărbătoare legală să nu depindă de o situaţie fortuită din punct de vedere calendaristic, ci în orice an cetăţenii să beneficieze efectiv de zile libere. Dacă nu s-ar realiza această modificare legislativă, zilele de sărbătoare legală care se suprapun peste zilele de repaus săptămânal nu ar mai avea valoare de zile nelucrătoare aşa cum doreşte legiuitorul, deorece zilele de repaus săptămânal sunt deja zile nelucrătoare”, argumentează cei doi deputaţi liberal şi liderul deputaţilor PSD.
Senatul este prima Cameră sesizată pe proiectul de lege, iar Camera Deputaţilor este decizională.
Sărbătorile legale și zilele libere ale anului 2022
În România sunt în prezent 11 sărbători legale urmate de zile libere. Potrivit Codului Muncii, angajaţii care lucrează în zilele considerate libere, vor primi în plus la salariu, adică ziua lucrată va fi plătită dublu.
- 1 ianuarie, 2 ianuarie — Anul Nou
- 24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române
- 22 aprilie — Vinerea Mare,
- 24 -25 aprilie — Paște ortodox 2022
- 1 mai — Ziua Muncii
- 1 iunie — Ziua Copilului
- 12 iunie (duminică) – Rusalii, 13 iunie (luni) — A doua zi de Rusalii
- 15 august — Adormirea Maicii Domnului
- 30 noiembrie — Sfântul Andrei
- 1 decembrie — Ziua Națională a României
- 25 decembrie, 26 decembrie — Crăciunul
Trimite articolul
XIn sfarsit…asta se intampla deja in multe tari din UE…ar fi cazul sa ajunga si la noi
-
Corect, mai ales ca suntem la fel de productivi ca restul lumii
-
Ce intelegi prin productivitate? la productivitate orara cred ca am ajuns pe la 7.5 eur/h, avand cea mai mare crestere din UE si in 2021(ca de altfel si intre 2005 si 2020). Acum suntem undeva pe la jumatatea clasamentului UE.
Insa la productivitate raportata la salarii, suntem pe PRIMUL loc. Cum s-ar zice, cu aceiasi bani dati pe salarii, capitalistul castiga de departe cel mai bine in Romania! vrajelile cu romanii nu sunt productivi si de aia sunt salariile mici, is pentru oamenii fara cunostinte minime de economie. Din pacate cam toata cresterea de productivitate a romanilor s-a dus in buzunarele patronilor, salariile au ramas mult in urma. Cum sa fii pe locul 15 la productivitate si pe locul 26 la salarii? doar pentru ca patronatele au gura mare si se tot vaita,saracutele? dar daca tine vrajeala la romani, de ce nu, sa-i exploatam cat putem! Ce bine ca a facut boc codul mincii praf, ce bine ca sindicatele is pe nicaieri, divide et impera!-
Dacă noi avem salarii mici și prețuri mari e doar din cauza patronilor! La noi patronii cu firme mici in 3-4 ani își iau vila și ultimul tip de Mercedes, iar cei de firme mai măricele in 3-4 ani devin milionari in euro. Dincolo că sa ajungi milionar in euro firma trece prin 2 generații, durează zeci de ani.
Asta nu se întâmplă decât din 2 cauze: una este contractele cu statul a unor firmulite de partid și cealaltă la cei care nu au contracte cu statul este un adaos comercial nesimțit.
Adaosul comercial in domeniul Horeca de exemplu ajunge la 4-500%.
Dincolo dacă ai o firma și ai o creștere a cifrei de afacere de la un an la altul de 1-2-5% este un mega succes.
Statul ar trebui sa plafoneze adaosul comercial pe diferite categorii de produse. Banii dincolo se fac din creșterea rulajului, ceea ce înseamnă competivitate. La noi se fac din creșterea prețului!
-
-
Se cantrazice “ zilele de sărbătoare legală care se suprapun peste zilele de repaus săptămânal nu ar mai avea valoare de zile nelucrătoare aşa cum doreşte legiuitorul, deorece zilele de repaus săptămânal sunt deja zile nelucrătoare”.
Daca sunt deja nelucratoare cum sa isi piarda valoarea de zile nelucratoare?!?
Astia isi dau legi pentru ei sa aiba mai multe zile libere,ca ei nu lucreaza sambata si duminica.
Totuși dar când creștem și noi numărul de zile de sărbătoare? Comisia UE a recomandat asta deja de vreo 4 ani. Romania fiind statul cu cele mai puține zile libere din UE, la coada clasamentului că la toate lucrurile. Spania fiind pe primul loc, cu un număr de zile libere duble decât Romania!
-
Acum Spania a mai adaugat 3 zile pe luna pentru femei,pentru zile de menstruatie sau ceva de genul asta.
orice, doar sa nu muncim
-
sa nu muncim mai mult ca altii si sa fim mai prost platiti. Face si ue balet intre nevoia de a retine companii in tarile de origine, nevoia de a importa forta de munca, lobby-ul corporatist si tensiunile sociale in vest.
In prima faza se acorda doar bugetarilor….retroactiv pe ultimii 5 ani
Asa si Paștele si Rusaliile trebuie mutate, desteptilor! Si asa nu se munceste mai nimic la bugetari, bine ar fi sa mai stati acasa, dar neplatiti! Idee de oameni fara minte
daca tot modifica legea asta sa puna si zilele libere cu menstra la femei.
In care tara din UE functioneaza o astfel de lege?
sau noi suntem populistii populistilor?