La începutul secolului al XX-lea, zimbrul european a fost dus la dispariție prin vânătoarea excesivă și pierderea habitatului. Din 2014, Rewilding Europe și WWF România realizează un program de reintroducere a zimbrilor și de refacere a populației din sud-vestul României.
Zimbrii ajunși joi, 13 mai, în Măgura Zimbrilor, provin din nouă rezervații și au petrecut aproape un an împreună. Au trecut și printr-un amplu proces de selecție care asigură diversitatea genetică a generațiilor viitoare.
„Cunoaștem arborele genealogic al fiecărui zimbru care este transportat. Spre exemplu, zimbrii care au ajuns acum provin din 9 rezervații și au petrecut aproape un an împreună pentru a forma grupuri sociale non-habituate cu prezența oamenilor în două rezervații: 10 exemplare în rezervația Springe și 3 în rezervația Donaumoos”, spune Alexandra Sallay-Moșoi, Manager Tehnic în Proiectul LIFE Re-Bison, WWF Romania.
„Lucrăm cu peste 16 centre de reproduce și rezervații din Europa și ne consultăm cu numeroși specialiști pentru a identifica exemplarele de zimbru potrivite pentru a se alătura grupurilor aflate deja în libertate”, mai adaugă Alexandra.
Nou-veniții sunt monitorizați 21 de zile, aceștia fiind într-un țarc de aclimatizare, iar mai apoi sunt eliberați în sălbăticie.
„Rangerii proiectului LIFE RE-Bison monitorizează cu atenție comportamentul zimbrilor pe o perioada de 21 de zile de carantină, timp în care noii-veniți se află într-un țarc de aclimatizare. Exemplarele sunt apoi eliberate în sălbăticie unde vor explora un teritoriu nou, bogat în păduri și pajiști”, trasmit reprezentanții WWF Romania.
O întreagă echipă sprijină conservarea zimbrului și sporirea biodiversității din România.
„Suntem o echipă imensă de oameni care au un scop comun. Medici veterinari, biologi, agricultori, rangeri, vânători, turiști, mass-media cu toții suntem pârghiile care sprijină conservarea zimbrului și sporirea biodiversității din România”, spune Marina Drugă, Manager proiect LIFE RE-Bison, WWF-România.
Populația este în creștere. Există deja și pui născuți în libertate.
„Drumul către reușita care ne aduce beneficii tuturor este complex, dar necesar, iar rezultatele până în acest punct sunt îmbucurătoare, avem pui născuți în libertate și turiști care stau în sălașe restaurate”.
La finalul lunii mai vor sosi alte șase exemplare care provin din rezervația Avesta, Suedia. Primele două transporturi au avut loc în 2014 și 2015 în Munții Țarcu. Reintroducerea zimbrilor în Carpații Meridionali se realizează prin proiectul „Acţiuni urgente pentru refacerea populaţiilor de zimbru în România”, implementat de WWF România şi Rewilding Europe, cu sprijin financiar din partea Uniunii Europene, prin Programul LIFE și alături de comunitățile locale.
editor Amalia Kui
Foto: WWF Romania
Trimite articolul
XVraciul Musta nu este in Haita?