Tradiția sărbătoririi Marinei Române la 15 august, odată cu sărbătoarea Sfintei Maria – Praznicul Adormirii Maicii Domnului, a fost reluată după 1990. Ziua Marinei Române a fost instituită prin Legea nr. 382 din 28 septembrie 2004, iar în anul 2009 această zi a fost declarată sărbătoare națională.
Potrivit acestei legi, Ziua Marinei Române este o sărbătoare civilă şi militară, marcată de autorităţile publice şi de celelalte instituţii ale statului prin organizarea unor programe şi manifestări cu caracter evocator, în spiritul tradiţiilor poporului român, precum şi prin ceremonii militare şi religioase organizate de Ministerul Apărării Naţionale şi de Ministerul Administrației şi Internelor.
Anul acesta, Ziua Marinei va fi sărbătorită atât în portul militar Constanța, unde va avea loc ceremonia oficială, dar și în Portul Tomis, unde cei prezenți vor avea parte de jocuri marinărești şi de expoziții de tehnică militară. La ceremoniile din portul militar Constanța vor lua parte președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă. Navele militare vor defila apoi de la Constanța la Midia și înapoi.
Manifestările de luni, din portul militar Constanţa, încep la ora 10, cu ceremonialul de ridicare a pavilionului, geacului şi marelui pavoaz, la bordul navelor militare, concomitent cu intonarea Imnului Naţional al României şi tragerea a 21 de salve de tun.
Premierul Nicolae Ciucă a transmis un mesaj cu prilejul acestei sărbători.
„Ziua Marinei Române şi a Forţelor Navale Române, sărbătoare a marinarilor militari şi civili, a constructorilor navali şi a lucrătorilor portuari, are valoare de simbol pentru români, pentru care Marea Neagră, fluviul Dunărea şi râurile care brăzdează întinsul ţării au reprezentat elemente esenţiale de referinţă ale unui spaţiu de existenţă şi de identitate naţională. Este prilej să ne cinstim înaintaşii, să aducem omagiul nostru eroilor marinari care odihnesc în adâncuri de ape. […]
Conflictul din apropierea graniţelor subliniază o dată în plus necesitatea unei armate moderne, dotată cu echipamente de ultimă generaţie. Perioada recentă a consfinţit accelerarea procesului de modernizare a Forţelor Navale atât pentru a răspunde cerinţelor ce revin acestei importante categorii de forţe armate în cadrul procesului de implementare a angajamentelor asumate faţă de NATO şi UE, cât şi pentru a fi în măsură să răspundă noilor provocări ale mediului de securitate internaţional. Voi sprijini în continuare, de la nivelul Guvernului României, derularea programelor de modernizare a Armatei României şi Forţelor Navale Române. […]
Dragi marinari,
Aţi dovedit, în nenumărate rânduri capacitatea acestui popor de a da oameni curajoşi şi performanţi, capabili să înfrunte vicisitudinile mării şi ale vieţii de marinar. Aţi reprezentat cu profesionalism şi onoare ţara în cadrul tuturor misiunilor încredinţate peste hotare şi de fiecare dată, la întoarcerea în ţară, aţi putut raporta cu mândrie: „Misiune îndeplinită!”
Multumită vouă, România rămâne principalul stat care sprijină exporturile şi importurile Ucrainei, greu încercată în război, prin Portul Constanţa şi alte facilităţi portuare şi prin tranzitul bunurilor pe teritoriul ţării noastre, direct sau prin Republica Moldova. Ne-am asumat o sarcină în care Forţelor Navale Române le revine un rol important de a-şi demonstra măiestria şi capacitatea de cooperare cu aliaţii pentru a atinge dezideratele.
Pentru tot ce faceți, aveţi preţuirea şi întregul sprijin al Guvernului României!
Vă doresc mult succes, Sfânta Fecioară Maria să vă ocrotească în toate misiunile şi Vânt din pupa!
Şi pentru că astăzi este şi una dintre cele mai mari sărbători creştine, Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare, ocrotitoarea marinarilor români, transmit un gând bun românilor care îşi serbează onomastica”, a spus premierul României Nicolae Ciucă.
Trimite articolul
XDa,va sprijinim din plin,tocmai ne framantam creierii cum sa va taiem pensiile militare…
“sprijinul guvernului” suna oribil, m-as feri de sprijinul unor criminali si pungasi
Onoua gluma a lui Klaus din Sibiu.