1 august, începutul celei mai dificile luni din an pentru salvatorii montani și cu cele mai multe incidente, vine și cu aniversarea a 52 de ani de activitate Salvamont România. Pentru a marca această dată, se lansează și o nouă versiune a aplicației de mobil, mai intuitivă și ușor de folosit.
Noua versiune a aplicației mobile „Salvamont” este disponibilă pentru Android, urmând să fie lansată și versiunea pentru iOS. Cuprinde o rubrică de „Informații”, cu sfaturi pentru turiști privind diferite activități sportive sau de explorare, ghiduri de acțiune pentru situații neprevăzute, dar și datele de contact ale structurilor Salvamont.
„Accesând rubrica «Întreabă», utilizatorii pot intra în contact direct cu un reprezentant local pentru a primi răspunsuri legate de condițiile montane, ghidare, starea versanților sau riscul de avalanșă sau practicabilitatea traseelor. În cazul unei situații de urgență, utilizatorii au la dispoziție butonul SOS prin care transmit un semnal de alarmă unui dispecerat Salvamont din zona în care se află. Pe baza acestui semnal se face localizarea și intervenția. Sistemul este unul automat și, odată pornit, permite localizarea inclusiv a turiștilor aflați în mișcare, traseul parcurs și poziția curentă fiind vizibile în dispeceratul de comandă Salvamont”, transmit reprezentanții Asociației Naționale a Salvatorilor Montani din România (Salvamont România).
În ultimii 10 ani, Salvamont a avut peste 100.000 de intervenții și peste 250.000 de apeluri preluate, serviciul de dispecerat fiind disponibil nonstop. Utilizatorii aplicației s-au putut informa în timp real cu privire la starea traseelor, putând apela din aplicație la ajutorul salvamontiștilor.
„Faptul că ne putem baza pe tehnologie pentru localizarea turiștilor aflați în situații critice, că pot apela din aplicație la ajutorul salvamontiștilor și că se pot informa cu privire la starea în timp real a traseelor pe care vor să le parcurgă contribuie la prevenția incidentelor, dar și la mai buna gestionare a intervențiilor, și, nu în puține cazuri, are rol decisiv în salvarea de vieți”, a spus Sabin Cornoiu, președintele Asociației Naționale a Salvatorilor Montani din România.
Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România reunește peste 800 de salvamontiști din cadrul celor 42 de structuri de salvare montană din țară.
editor Amalia Kui
Citiți principiile noastre de moderare aici!