Pneumonia reprezintă o infecție a plămânilor, a unui lob sau a unui segment pulmonar. Alveolele (mici saci aerieni aflați la nivelul plămânilor care ajută la schimbul de gaze din timpul respirației) se umple de lichid sau puroi, ceea ce determină apariția febrei, frisoanelor, tusei și expectorațiilor (secreție eliminată prin tuse).
Boala poate afecta persoanele de orice vârstă, fiind mai frecventă, însă, în rândul copiilor și vârstnicilor. Pneumonia se vindecă ușor, dar ea poate fi fatală dacă nu este depistată la timp și apar complicații. Chiar dacă această afecțiune poate fi prevenită și tratată, în fiecare an peste patru milioane de oameni își pierd viața la nivel global.
Conform stoppneumonia.org, pneumonia este cea mai mare afecțiune care cauzează moartea în rândul adulților şi copiilor, curmând viețile a circa 2,5 milioane de oameni în 2019, dintre care peste 700.000 copii sub cinci ani. Efectele combinate ale pandemiei de COVID-19 și ale schimbărilor climatice au dus la o criză de pneumonie, punând milioane de oameni în pericol de infecţie şi deces.
La nivel global, există peste 1.400 de cazuri de pneumonie la 100.000 de copii în fiecare an, cea mai mare incidență având loc în Asia de Sud (2.500 de cazuri la 100.000 de copii) şi Africa de Vest şi Centrală (1.620 de cazuri la 100.000 de copii), arată datele statistice ale UNICEF.
„Deși vorbim de o boală care este atât prevenibilă, cât și tratabilă, numărul victimelor acestei afecțiuni continuă să fie ridicat. De ce? Pentru că foarte mulți bolnavi se prezintă cu întârziere la medic, iar această întârziere a consultului reduce șansele de succes ale tratamentului, simptomele se agravează rapid, și apar complicațiile.
Apoi, tratamentul, care de multe ori constă în administrarea de antibiotice și antivirale, nu este urmat complet, este întrerupt prematur, dacă simptomele se ameliorează înainte de finalizarea curei, ceea ce duce la o rezistență bacteriană și, implicit, la limitarea posibilităților de intervenție medicamentoasă.
În plus, nu puțini sunt pacienții care au nevoie de suport respirator, de ventilație mecanică, iar în acest caz, în multe unități medicale, posibilitățile sunt limitate”, spune prof. dr. Cristian Oancea – manager Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.
Obiectivul organizațiilor mondiale din domeniul sănătății este ca, până în 2030, să nu mai existe decese cauzate de pneumonie.
Pneumonia este o boală contagioasă, așa că cele mai bune metode de prevenție sunt evitarea persoanelor bolnave și purtarea măștii în locurile aglomerate. O alimentație corespunzătoare și un stil de viață sănătos ne pot întări sistemul imunitar și astfel ne protejăm de infecții.
Citiți principiile noastre de moderare aici!