În contextul în care patologiile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate în rândul populației la nivel global, specialiștii atrag azi atenția asupra unei probleme de sănătate foarte prevalentă însă deseori ignorată de pacienți, până în momentul în care aceasta începe să aibă manifestări serioase.
„Este una dintre bolile căreia i se aplică regula jumătăților: jumătate dintre pacienții cu acestă afecțiune sunt diagnosticați, doar jumătate dintre cei diagnosticați sunt tratați și doar jumătate dintre cei tratați urmează un tratament prescris.
Vorbim despre hipertensiunea arterială (HTA), acea boală care afectează aproape 7,5 milioane de români.
Astăzi, de Ziua Mondială a Hipertensiunii Arteriale, tragem un semnal de alarmă legat de această afecțiune. Peste jumătate dintre decesele cauzate de boli cardiovasculare o au drept cauză.
Complicațiile HTA înseamnă accidente vasculare cerebrale sau atac de cord, ceea ce face ca bolile cardiovasculare să ocupe locul îintâi în lume în ceea ce privețte mortalitatea. Pe de altă parte, însă, hipertensiunea arterială poate fi prevenită”, transmit specialiștii de la Spitalul Clinic CF din Timișoara.
Majoritatea persoanelor cu HTA ajung la medic atunci când boala începe deja să dezvolte complicații. Sunt câteva repere pe care medicii recomandă să le folosim, atunci când avem suspiciunea că avem probleme cu tensiunea arterială.
„Trebuie spus ca vorbim de tensiune optimă atunci când tensiunea sistolică este sub 120 mmHg iar tensiune diastolică este mai mică de 80 mmHg.
- Tensiunea normală este atunci când avem tensiune sistolică: 120-129 mmHg și tensiune diastolică: 80-84 mmHg.
- Tensiunea ridicat-normală este atunci când avem tensiune sistolică: 130-139 mmHg și tensiune diastolică: 85-89 mmHg.
- Urmează hipertensiune grad I, ceea ce înseamnă tensiune sistolică: 140-159 mmHg și tensiune diastolică: 90-99 mmHg.
- Hipertensiune grad II cu tensiune sistolică: 160-179 mmHg și tensiune diastolică: 100-109 mmHg.
- Hipertensiune grad III cu tensiune sistolică: >180 mmHg și tensiune diastolică: >110 mmHg.
- Hipertensiune sistolică izolată cu tensiune sistolică: >140 mmHg și tensiune diastolică: <90 mmHg”, mai spun cei de la Spitalul Clinic CF Timișoara.
Cei care dezvoltă hipertensiune arterială au, de obicei, un stil de viață nesănătos, cu mâncăruri bogate în sare, grăsimi și zaharuri, fumează mult, consumă mult alcool și sunt sedentari. Un alt factor este și cel ereditar, adică dacă există persoane hipertensive în familie. Stresul cronic, vârsta, folosirea anticoncepționalelor dar și excesul de cofeină, dar și alte boli (diabet, boli renale, afecțiunile tiroidiene) pot fi factori pentru o asemenea afecțiune.
Prevenirea hipertensiunii arteriale se poate face adoptând un stil de viata sănătos, cu o dieta bogata in fructe, in legume si cereale integrale. Activitatea fizica trebuie să fie regulată. În același timp, se impune renunțarea la fumat și reducerea consumului de alcool.
În cadrul Ambulatoriului Spitalului Clinic CF Timișoara funcționează un cabinet medical de cardiologie. Programările se pot face la telefon 0742892352, apelabil de luni până vineri, în intervalul orar 8-16.
Despre hipertensiunea arterială am mai discutat în detaliu, alături de medicul Stela Iurciuc, AICI.
Citiți principiile noastre de moderare aici!