Astăzi se împlinesc 176 de ani de când a avut loc, în orașul nostru, un moment de excepție din istoria medicinei româneşti.
În data de 5 februarie 1847, la Spitalul Militar Timișoara a avut loc prima anestezie generală cu eter. Procedura a fost efectuată de personalul medical al unității sanitare la doar 112 zile după premiera mondială a anesteziei generale cu eter din Boston, SUA. Procedura a fost efectuată de către dr. Mathias Musil și dr. Joseph Siehs, medici chirurgi. Pacientul a fost soldatul Nicolae Muntean, care a suferit o intervenție de amputație a coapsei.
„Spitalul Militar Timișoara dispune de o secție ATI dotată cu cele mai noi aparate, pentru îngrijirea pacienților în stare critică, asigurarea condițiilor necesare intervențiilor chirurgicale, monitorizarea și îngrijirea postoperatorie a acestora. Condusă cu profesionalism de către doamna dr. Mihaela Dănescu, echipa medicală a secției, o echipă experimentată și foarte bine pregătită, depune toate eforturile în lupta de a salva fiecare pacient”, au transmis, duminică, reprezentanții Spitalului Militar Timișoara.
Foto: Spitalul Militar Timișoara
Pe aceeași temă:
Consultații gratuite la Spitalul Militar din Timișoara pentru veterani și familiile celor din armată
Echipa secției de medicină internă a Spitalului Militar Timișoara s-a mărit
Cum ne menținem imunitatea ridicată în sezonul virozelor. Sfaturile medicilor
Chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă la Spitalul Militar Timișoara
Trimite articolul
X1847 -prima din Romania? istoria medicinei romanesti? Dar soldatul in ce armata era? Nu stiu la ce ajuta deformarile nici de o parte nici de alta. Placheta e macar mai corecta, zicand cuprinsul insa omitand in mod ciudat “de azi” sau “actual” sau ceva. Si totusi, Nicolae Muntean se tragea din “mitici” , sau era din Banatul montan?
Altfel, mult succes in activitate spitalului militar!
Parca atunci Timișoara era in alta țara ??? Sau ma înșel ?
Anestezie cu Chicusuri !!!