Peste 13.000 de examinări imagistice de tip Computer Tomograf, peste 8.500 de evaluări Covid-19, dar și aproape 2.000 de spitalizări non-Covid – așa poate fi rezumat „bilanțul” realizat de conducerea Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara la finalul anului 2021.
Oamenii nu au venit doar pentru a fi evaluați Covid, ci și pentru alte afecțiuni, însă din cauza pandemiei și a temerilor au fost mai puțini pacienți decât în anii trecuți.
„Dacă ne raportăm la anul 2019, înaintea începerii pandemiei, vorbim de un număr mai mic de pacienți care au venit în unitatea noastră. Teama de a nu se infecta cu virusul ucigaș, rezerva oamenilor de a intra într-un spital roșu, dar și cele două valuri, 3 și 4 de anul trecut, care au blocat multe spații de internare, au dus la scăderea adresabilității pacienților non COVID-19. Totuși, numărul celor care au venit în ambulator, cele aproape 500 de cazuri ce au necesitat fibrobronhoscopii, cele aproape 2.000 de spitalizări continue pentru pacienții non COVID-19 arată că 2021 a fost un început, timid, e drept, de revenire la normalitate”, spune Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Dr. Victor Babeș” Timișoara.
Anul analizelor CT
În 2021, cele mai multe verificări au fost cele de tip CT (Computer Tomograf), peste 13.000. Au fost făcute și radiografii și RMN-uri, pentru pacienții infectați cu Covid și cei trecuți prin boală. La spitalul de la Pădurea Verde s-a realizat, în valul IV, o secție de pre-terapie cu 34 de paturi, pentru a interna pacienții care aveau nevoie de oxigen. Una dintre cele mai solicitate secții a fost, desigur, Terapia Intensivă, unde au fost internați peste 500 de pacienți, cei mai mulți cu Covid-19.
„În 2021 am avut un număr record de investigații imagistice. Am fost nevoiți să lucrăm în două schimburi. Dacă dimineața erau consultați pacienții non COVID, începând cu orele prânzului erau investigați cei aflați în spital în zona roșie, iar apoi, după-amiază, urmau evaluările pacienților infectați cu SARS-CoV 2 veniți în triaj”, relatează Diana Manolescu, director medical al spitalului de la Pădurea Verde.
La Spitalul Victor Babeș din Timișoara, din august 2021, se pot face investigații RMN sau Computer Tomograf (CT) gratuite, grație colaborării dintre spital și Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. Până atunci, doar pacienții internați aveau gratuitate la aceste investigații. În plus, spitalul are unul dintre cele mai performante RMN-uri din Timiș.
Epuizare și voluntariat
Deși un studiu realizat de spital arăta că personalul suferă de epuizare cronică, în ajutor au venit studenți voluntari, iar echipa spitalului s-a mărit. Spitalul a primit și donații în echipamente de la companii locale, care au ajutat la buna funcționare a unității sanitare. Medicii speră ca valul V să pună capăt pandemiei de Covid.
„Vreau să le mulțumesc nu doar celor aproape 500 de colegi, medici, asistente, infirmiere, brancardieri, personal administrativ, ci și studenților și rezidenților care au făcut voluntariat anul trecut la Spitalul Victor Babeș. De asemenea, vreau să le mulțumesc celor care ne-au ajutat, fie că au donat aparatură pentru laborator sau pentru alte secții din spital, fie că au trimis alimente sau bani. A fost un an greu, poate mai greu decât primul an de pandemie, din cauza celor două valuri foarte puternice care ne-au lovit. Cazurile au fost din ce în ce mai grave, iar colegii mei din ce în ce mai epuizați (…), peste 50 la sută din personalul medical avea un grad de epuizare mediu și ridicat.
Am avut parte de amenințări, am fost acuzați că mințim, că de fapt virusul nu există, și asta în ciuda evidențelor din spital, a miilor de pacienți internați, în ciuda atâtor oameni uciși de boală. Noua variantă Omicron, care a început să apară pe scară largă în România, va umple, din păcate, din nou spitalul. Îmi doresc ca acesta să fie ultimul val major al pandemiei și să putem, din primăvară sau din vara lui 2022, să spunem că Spitalul Victor Babeș nu mai are zona roșie”, este mesajul doctorului Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Dr. Victor Babeș” Timișoara.
În România, primul caz de coronavirus a fost confirmat în februarie 2020. În Timișoara, primul caz a fost confirmat în 28 februarie 2020, la o femeie de 38 de ani care călătorise în Italia.
Citiți principiile noastre de moderare aici!