Cancerul este boala care provoacă printre cele mai multe decese la nivel mondial anual: aproape 10 milioane de oameni mor de cancer. Organizația Mondială a Sănătății estimează că în următorii zece ani numărul de cazuri s-ar putea dubla. Raportat la numărul de noi cazuri și decesele provocate de cancer sunt semnificative.
Conform medicilor de la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara, cele mai frecvente cancere la femei sunt cele de sân, colorectal, de col uterin și de plămân. În cazul bărbaților, pe primul loc este cancerul de plămân, urmat de cel de prostată, colorectal, vezică urinară și cel de stomac.
În România, anual se înregistrează în jur de 100.000 de cazuri noi. La sfârșitul lunii ianuarie, România a lansat Planul Național de Combatere a Cancerului. Acesta cuprinde 11 direcții de acțiune în lupta împotriva bolii, printre care se numără realizarea unui registru național de cancer funcțional, o actualizare periodică a ghidurilor de practică și a protocoalelor terapeutice, standardizarea traseului pacientului, medicina personalizată și înființarea de tumor board-uri (comisii complexe de specialiști pentru stabilirea diagnosticului și a tratamentului).
La Timișoara, în 2021, Centrul de Oncologie OncoHelp a înregistrat o creștere a numărului de internări pe spitalizarea de zi, dar și o scădere a numărului de internări de spitalizare continuă, din cauza valurilor de Covid-19. Potrivit reprezentanților instituției, numeric, anul trecut a însemnat o creștere de aproape 12 procente față de 2020 în privința numărului de spitalizări de zi în Secția de Oncologie Medicală și o creștere de 10% a numărului de servicii efectuate în cadrul Secției de Radioterapie OncoHelp. Medicii recomandă în continuare ca pacienții să prioritizeze această afecțiune, chiar și în contextul Covid. Ajutorul medical este sigur.
„Cancerul evoluează permanent și nu se oprește din cauza pandemiei. De aceea, tratarea lui la timp, fără amânări și întârzieri, trebuie să fie obiectivul strategic al sistemului sanitar, indiferent de alte situații medicale sau sociale concomitente. Altfel, evoluția bolii transformă fiecare caz potențial curabil într-o situație medicală mult mai greu de gestionat. Pe de altă parte, pacienții oncologici fac parte din cea mai vulnerabilă categorie de persoane, iar COVID 19 le poate fi fatal. Noi am instituit, în ultimii doi ani, reguli foarte stricte de acces în Centru, am stabilit fluxuri care să determine o interacțiune cât mai redusă cu alți pacienți, am realizat testări săptămânale pentru depistarea colegilor posibil infectați cu coronavirus și am continuat misiunea pe care Asociația OncoHelp și-a ales-o în urmă cu 16 ani, aceea de a salva sau măcar de a prelungi viața bolnavilor de cancer.
Am reușit, prin actualizarea permanentă a protocoalelor terapeutice și prin instituirea unor proceduri clare de lucru, să îi aducem în condiții de siguranță pe bolnavii oncologici la tratamente în spitalizare de zi. Am avut aproape 20.000 de internări de zi numai la Oncologie, ceea ce înseamnă că a crescut numărul celor care au beneficiat de suportul medical în lupta împotriva cancerului. Din păcate, 2021 a menținut trendul descendent al primului an de pandemie în ceea ce privește spitalizarea continuă”, spune dr. Șerban Negru, președinte Asociația OncoHelp Timișoara.
Anul trecut a adus și o premieră pentru oncologia din Timișoara – serviciul de Brahiterapie, de care s-au bucurat 15 pacienți oncologici. La finalul lunii septembrie a anului 2021 a fost inaugurat și buncărul pentru Brahiterapie în cadrul Laboratorului de Radioterapie OncoHelp. Tot anul trecut au fost dotate saloanele Centrului de Oncologie OncoHelp cu sisteme de alertă în caz de panică, la patul pacientului și în băile saloanelor.
Vă reamintim, Parlamentul României a adoptat în urmă cu două zile o lege prin care prevede ca persoanele care îngrijesc bolnavi de cancer să beneficieze de zile de concediu și o indemnizație specială. Actuala legislație prevedea indemnizații și concedii medicale doar pentru îngrijirea copilului bolnav de cancer. Cei care îi îngrijesc pe pacienți îi pot însoți pe aceștia la intervenții și tratamente, cu acordul bolnavului. Potrivit proiectului de lege, durata de acordare a concediului şi a indemnizației este de cel mult 45 de zile calendaristice la interval de un an pentru un pacient. Cuantumul brut lunar al indemnizației este de 85% din baza de calcul a asiguratului.
Pe aceeași temă:
Persoanele care îngrijesc bolnavi de cancer vor primi concediu și indemnizație
Citiți principiile noastre de moderare aici!