Statisticile arată că este unul din cele mai prevalente cancere la femei și că rata de supraviețuire este cea mai scăzută dintre toate tipurile de cancere ginecologice. Cancerul ovarian, care e de fapt o multitudine de forme diferite de boli oncologice, afectează mai multe organe feminine din zona bazinului și a cavității abdominale.
„Rata de supraviețuire redusă este legată de lipsa de informare și de conștientizare a simptomelor, dar și de absența unui test de depistare precoce. Mai mult, în majoritatea cazurilor, diagnosticul este pus tardic.
Statisticile arată că doar 45% dintre femeile depistate cu cancer ovarian au șanse de a supraviețui timp de cinci ani. La nivel european, peste 60.000 de femei se confruntă cu această boală, iar aproximativ 20.000 pierd lupta. Statisticile arată că doar 45% dintre femeile depistate cu cancer ovarian au șanse de a supraviețui timp de cinci ani”, transmit specialiștii de la Asociația OncoHelp.
Este nevoie de educație și conștientizare a pericolului acestei maladii, subliniază medicii. Statisticile arată că 9 din 10 femei au experimentat simptomele cancerului ovarian fără să le recunoască, iar două treimi dintre femei nici nu au auzit de acest timp de cancer.
„Este important să educăm femeile cu privire la simptomele specifice ale cancerului ovarian, cum ar fi durerile abdominale sau pelvine persistente, balonarea, schimbările în obiceiurile intestinale sau vezicale, senzația de sațietate rapidă sau pierderea inexplicabilă în greutate. Recunoașterea acestor simptome poate duce la diagnosticarea mai rapidă a cancerului ovarian și la începerea tratamentului într-un stadiu precoce, atunci când șansele de supraviețuire sunt mai mari”, spune Elvis Pricope, medic specialist Obstetrică-Ginecologie la Spitalul CFR Timișoara.
Anual, la nivel mondial, peste 140.000 de femei mor din cauza cancerului ovarian. Printre factorii de risc ai acestei boli se numără istoricul familial (antecedente de cancer ovarian, mamar, endometrial sau colorectal), factorii genetici, vârsta, istoricul personal de cancer, factorii hormonali și factorii de mediu.
În cadrul Cabinetului de Obstetrică-Ginecologie al Ambulatoriului Integrat al Spitalului Clinic CFR Timișoara, ecografiile ginecologice și obstetricale fac parte din consultul de specialitate și se efectuează pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie. Programările pentru consultațiile se fac la numărul de telefon 0741.559.767.
Citiți principiile noastre de moderare aici!