Statisticile cancerului de col uterin din România sunt îngrijorătoare, arată datele europene. Iar principalul factor declanșator este infecția cu virusul papilloma uman. Infecția cronică cu HPV este responsabilă de 99% din cazurile de cancer de col uterin. Mai mult, infecția poate cauza și alte tipuri de cancer genital, anal și chiar oral. Medicii atrag atenția că imunizarea împotriva tulpinilor, care sunt regăsite în aceste tipuri de cancer, este foarte importantă.
„Frecvența cancerului de col uterin este deosebit de ridicată în multe țări din estul Europei, printre care și România, din cauza lipsei de acțiuni preventive, accesul redus la screening, lipsa de informare și de colaborare între diverse sectoare. Este esențial să se acorde prioritate acestei probleme pentru a reduce impactul devastator al cancerului cervical asupra femeilor din țara noastră, în situația în care avem la îndemână o soluție atât de simplă: vaccinul anti-HPV. Rezolvarea acestei probleme va presupune eforturi susținute în mod special din partea autorităților, personalului medical, al ONG-urilor și a comunității în ansamblu.”, declară dr. Delia Nicolară, expert în sănătate publică, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca (IOCN).
Eficacitatea vaccinului anti-HPV este confirmată de exemple precum Australia, unde se așteaptă eliminarea cancerului de col uterin ca problemă majoră de sănătate publică în următorii 11 ani, datorită unui program de vaccinare extins și eficient. În plus, un studiu publicat recent de Public Health Scotland confirmă eficacitatea vaccinării anti-HPV, evidențiind absența cazurilor de cancer de col uterin în rândul femeilor vaccinate cu schema completă la vârsta de 12 şi 13 ani, în cadrul programului național de imunizare anti-HPV 1. În Scoţia, nouă din 10 fete (12 și 13 ani) au fost vaccinate împotriva HPV din 2008 când a fost introdusă vaccinarea anti-HPV 2.
Vaccinarea în România este favorizată pentru grupurile-țintă și poate fi accesată gratuit sau compensat parțial. Pentru adolescenți, fete și băieți, care se încadrează în grupa de vârstă 11-18 ani, vaccinarea este disponibilă gratuit prin intermediul medicului de familie, la solicitarea părinților/reprezentanților legal. În plus, din luna decembrie 2023, femeile cu vârsta între 19 și 45 de ani pot beneficia de imunizarea împotriva HPV în regim compensat 50%, adică plătind jumătate din costul vaccinului pentru care se s-a eliberat o rețeta compensată de către medicul de familie, medicul ginecolog sau un medic de altă specialitate.
Nu în ultimul rând, efectuarea testului Babeș-Papanicolau permite detectarea precoce a leziunilor precanceroase sau a cancerului în stadiu incipient, ceea ce permite o tratare mai eficientă, cu mijloacele medicale moderne.
Citiți principiile noastre de moderare aici!