Una dintre cele mai eficiente metode de depistare a cancerului este investigația cu un aparat PET-CT. Până acum, cel puțin în sistemul public, pacienții erau puși aștepte cu lunile până găseau loc. De la 1 iunie, însă, nu va mai fi nevoie de aprobare din partea comisiei de experți a CNAS, lucru care ar trebui să aducă o scădere considerabilă a acestui timp.
Până acum, comisia de experți din cadrul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) se întâlnea o dată pe lună, iar bolnavii de cancer care doreau efectuarea acestei investigații în sistemul medical public așteptau încă alte câteva luni până găseau un loc. Necesitatea avizului din partea acestei comisii a fost, însă, eliminată printr-o hotărâre de guvern din 24 mai, prin care se modifică HG nr. 423/2022, cu aplicabilitate de la 1 iunie. Acum, va mai nevoie doar de o trimitere medicală de la medicul specialist.
„Precizăm că după data de 1 iunie 2023, pacienții care îndeplinesc criteriile de eligibilitate pentru efectuarea investigaţiilor PET – CT vor avea acces la acestea în baza unui formular specific, care va avea valabilitatea de 30 de zile calendaristice de la data emiterii. Formularul specific pentru efectuarea investigaţiei PET – CT şi metodologia de transmitere a acestuia în Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate se vor aproba prin ordin al preşedintelui CNAS”, se arată într-un comunicat al CNAS.
Doar șase aparate PET-CT în spitalele publice. Unul, la „Victor Babeș”
În sistemul medical public românesc există numai șase aparate PET-CT, cărora li se adaugă altele 10 din spitalele private, potrivit News.ro. Unul dintre acestea se găsește la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr, Victor Babeș” Timișoara. Acesta numai ce a fost instalat și urmează să fie pus în funcțiune în perioada următoare.
„Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie «Dr. Victor Babeș» se află printre cele doar șase unități sanitare de stat din România care au în dotare un PET-CT și singurul din vestul tarii. Aparatul a fost montat deja, s-au făcut verificările, iar acum așteptăm aprobările CNCAN. Ne dorim ca, peste câteva săptămâni, să îl punem in funcțiune”, scrie Cristian Oancea, directorul spitalului, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Alte modificări adoptate de guvern
Potrivit Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, tot de la data de 1 iunie 2023 se implementează și Programul naţional de endometrioză, unul care va asigura accesul pacientelor cu endometrioză profundă cu afectare intestinală la intervenţii chirurgicale minim invazive, precum și Subprogramul naţional de tratament al bolnavilor cu tulburare depresivă majoră în cadrul Programului naţional de sănătate mintală, având ca obiectiv optimizarea accesului pacienţilor cu afecțiunea respectivă la tratament medicamentos.
Alte două modificări vor fi operate și de la 1 iulie. Mai exact, se introduc noi reglementări privind prescrierea medicamentelor biosimilare, iar termenul de decontare în cadrul programelor de sănătate curative va deveni de „60 de zile calendaristice de la data depunerii facturii” şi nu „de la data acordării vizei de «bun de plată»”, cum este în prezent, excepţie făcând serviciile medicale pentru care decontarea se face în termen de 30 de zile de la data depunerii facturii.
Trimite articolul
XO sa le “defecteze” pe toate si o sa mute componente sau consumabile in clinicile private ale eroilor din linia 1. Aceste aparate la stat le cauzeaua prejudicii serioase. Fiecare spital ar trebui sa beneficieze de aceste PET-CT-uri
-
Hai lasă, nu chiar fiecare spital, ca nici afara nu are fiecare spital asa ceva…