Compania farmaceutică Antibiotice Iași a început marți fabricarea pastilelor care conțin iod, ritmul fiind de 2,5 milioane de pastile în 48 de ore. Potrivit ministrului Sănătății Alexandru Rafila, Institutul Național de Sănătate Publică și Comisia de endocrinologie din Ministerul Sănătății au argumentat că este nevoie de 30 de milioane de comprimate care să fie distribuite direcțiilor de sănătate publică în eventualitatea unui atac sau accident nuclear. Momentan se fac stocurile necesare. Ministrul face apel la calmul populației.
„Nu cred că vor fi probleme. Aş vrea un lucru să fie clar pentru toată lumea: iodura de potasiu nu este panaceu universal, nu se ia preventiv. Se administrează strict la indicaţie pentru o anumită categorie de persoane”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.
Isteria pastilelor cu iod
Vă reamintim, din ce în ce mai mulți români iau la rând farmaciile în căutarea pastilelor de iod, de teama evenimentelor de la granița cu Ucraina. Totul a început de duminică, 27 februarie, când președintele rus Vladimir Putin a ordonat armatei sale să pună forțele de descurajare nucleară ale țării în stare de alertă maximă, ca răspuns la „poziția agresivă” a țărilor NATO.
Autoritățile din România au avertizat însă că pastilele cu iod nu trebuie administrate după ureche, mai ales că nu folosesc decât pentru protejarea tiroidei de iod radioactiv. Tabletele de iodură de potasiu protejează tiroida, nepermițându-i iodului radioactiv să pătrundă în ea, ceea ce scade riscul apariției de cancer de tiroidă pe termen lung. Însă, în cazul unor atacuri cu bombe atomice sau unor accidente nucleare, importantă este supraviețuirea imediată. Pentru a fi eficiente, tabletele de iodură de potasiu care se administrează în astfel de situații conțin doze foarte mari de iod, de aproape o mie de ori mai mult decât avem nevoie zilnic. În plus, aceste tablete ar trebui împărțite populației de către autorități, doar în cazuri excepționale. În niciun caz nu este recomandată administrarea „după ureche”, pentru că ne putem pune viața în pericol.
„În caz de urgență datorată unui posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de Iodură de Potasiu se face doar în primele ore, iar Ministerul Sănătății organizează asigurarea stocurilor, conform recomandărilor Institutului Național de Sănătate Publică. Producerea și stocarea acestui produs sunt asigurate de către SC Antibiotice SA și Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale”, transmit reprezentanții Ministerului Sănătății.
Trimite articolul
XRaman in stoc. Ce vor face cu ele? 30 milioane! Se vor distribui obligatoriu cetatenilor nevoiasi? Fiti fara griji, guvernul ciuca are grija de voi. Suntam protejati si aparati.
de ce nu 120 milioane?
Chiar asa, sa donam si ukrainienilor, sa aiba si ei.