Organele au fost prelevate de la un bărbat în vârstă de 56 de ani, decedat din cauza unui anevrism cerebral rupt. Familia acestuia a dorit și consimțit ca alți oameni să trăiască datorită organelor ce vor fi transplantate unor pacienți din București și Cluj. Ficatul și corneea merg spre București, iar rinichii la Cluj-Napoca. Corneea a fost prelevată de prof dr. Mihnea Munteanu de la Timișoara, ficatul de dr. Radu Zamfir de la București, iar rinichii au fost prelevați de dr. Dan Pop de la Cluj-Napoca.
Echipa operatorie a fost formată din dr. Giorgiana Bobouțanu, medic ATI și coordonator transplant, dr. Isoc Cristian, medic ATI, alături de colegi medici din Cluj-Napoca și București, dr. Dorel Săndesc și medici din secția ATI a SCJUT: dr. Mihaela Chira, dr. Andreea Ianoși, dr. Ioana Mircu și dr. Elena Grosu. Linia de gardă a fost asigurată de dr. Dan Brebu și dr. Gheorghe Borcean, ambii medici chirurgi.
Vă reamintim, recent, o pacientă internată la Spitalul Județean din Timișoara în vârstă de 18 ani, care a intrat în moarte cerebrală, a dat o nouă șansă la viață altor pacienți care aveau nevoie de cord, ficat, rinichi și cornee. Un alt bărbat de 52 de ani a donat cord, ficat, rinichi și cornee, pentru pacienți din București și Cluj-Napoca, aflați în așteptare pe lista de transplant.
Tot în acest an, tot la Spitalul Județean din Timișoara, un tânăr de 37 de ani, aflat în moarte cerebrală, a salvat alte patru vieți. Atunci, întreaga sa familie a consimțit ca organele sănătoase, ficatul și rinichii, să fie donate celor care au nevoie de transplant.
Cele mai frecvent transplantate sunt: corneea, oase, tendoane, valve cardiace, vene. Se pot realiza inclusiv mai multe transplanturi în același timp, în funcție de necesitățile pacientului, disponibilul de organe și stadiul bolii.
Pacienții care nu pot fi înscriși pe lista de transplant, în ciuda faptului că ar avea nevoie de unul, sunt cei are au infecții virale, bacteriene sau parazitare active, cei cu afecțiuni cardiace decompensate, cu probleme legate de consumul de droguri, alcool și tutun, sau cei care au diverși alți factori de risc sau alte boli sistemice.
Dacă pacientul este un bun candidat, el va fi trecut pe lista de așteptare. Pot trece zile, luni sau chiar ani până când se va găsi un donator compatibil și până când transplantul va putea fi realizat.
Pe aceeași temă:
O nouă prelevare de organe la Spitalul Județean Timișoara pentru salvarea unor vieți
Trimite articolul
XOare cind o sa putem vedea ca organele prelevate salveaza si bolnavi din zona noastra ?