Comprimatele de iodură de potasiu se administrează numai în cazul expunerii la iod radioactiv ca urmare a unui incident nuclear, în primele 6 ore după anunțul autorităților, în doză unică. Urmează ca aceste pastile să ajungă la populație, dar nu fără informarea prealabilă. Ministerul Sănătății pune la dispoziția publicului un call-center dedicat, unde personalul de specialitate va răspunde întrebărilor primite. Numărul de telefon este 021.317.40.06 (program luni-joi: 8.30-16.30 și vineri: 8.30-14.30).
Atenție! Metodele de informare ale autorităților în caz de accident nuclear se vor face prin intermediul radio, TV, mass media sau/și chiar prin intermediul sirenelor de protecție civilă.
Comprimatul cu iodură de potasiu 65 mg se administrează pe cale orală și poate fi mestecat sau înghițit. Pentru administrare la copii cu vârsta sub 6 ani, doza poate fi zdrobită și amestecată cu lapte, suc de fructe, miere sau iaurt. În cazul administrării la sugari (cu vârsta sub 1 an), doza poate fi dizolvată în lapte, apă, suc de fructe, sau zdrobită și amestecată cu lapte sau suc de fructe. Administrarea se face astfel:
- adulți și copii cu vârsta peste 12 ani: 2 comprimate (echivalent cu 100 mg iod)
- copii cu vârsta între 3-12 ani: 1 comprimat (echivalent cu 50 mg iod)
- copii cu vârsta între 1 lună – 3 ani: ½ de comprimat (echivalent cu 25 mg iod)
- nou-născuți (cu vârsta până la 1 lună): ¼ de comprimat (echivalent cu 12,5 mg iod)
În cazul continuării expunerii la radiații radioactive, poate fi necesară administrarea unei noi doze în decursul a două zile. Nou-născuților nu li se va administra mai mult de o doză.
Gravidele au prioritate
Conform autorităților, femeile gravide, femeile care alăptează, nou-născuții, sugarii și copiii trebuie tratați primii. Nou-născuții prezintă un risc deosebit în cazul expunerii la iod radioactiv – sunt cei mai expuși, în comparație cu celelalte categorii de vârstă.
„În cazul administrării de iod la nou-născuți este obligatorie urmărirea atentă a funcției tiroidiene. La nou-născuții cărora li s-a administrat iodură de potasiu în primele săptămâni de viață, trebuie să se monitorizeze valorile TSH și, dacă este necesar, valorile T4; în caz de hipotiroidism, li se va administra terapie de substituție. La gravide, în cazul unui incident nuclear, utilizarea iodurii de potasiu în doza recomandată o perioadă scurtă de timp ca inhibitor tiroidian, este necesară pentru păstrarea funcției tiroidiene a mamei și, începând din al doilea trimestru de sarcină, a fătului. Nu se administrează mai mult de 2 doze femeilor gravide. În timpul celui de al treilea trimestru de sarcină, o doză mare de iod poate determina inhibarea funcției tiroidiene a fătului cu apariția gușei. Sunt necesare monitorizarea ecocardiografică a fătului până la sfârșitul sarcinii și screening de rutină în perioada neonatală”, informează autoritățile.
La gravidele cu hipertiroidism nu trebuie să se administreze iodură de potasiu datorită inhibiției tiroidei la făt. Nu se recomandă întreruperea alăptării.
Categoriile cu boli de risc la iodura de potasiu:
- Pacienții cu tireotoxicoză tratați medicamentos sau pacienții cu antecedente de tireotoxicoză tratați medicamentos cărora li s-a întrerupt tratamentul și se află în stare de remisiune aparentă.
- Hipertiroidismul indus de iod poate fi precipitat la pacienții cu gușă nodulară asimptomatică sau boală Graves latentă, cărora nu li se administrează tratament.
- Nu se recomandă profilaxia cu iodură de potasiu persoanelor cu vârsta de peste 40 de ani, cu excepția cazurilor în care expunerea tiroidei la iod radioactiv prin inhalare, este de aproximativ 5 Gy. Riscul de cancer tiroidian este foarte mic la această grupă de vârstă.
- Cei cu hipersensibilitate la iodură de potasiu sau la oricare dintre excipienți, cu dermatită herpetiformă sau vasculită cu valori mici ale complementului (afecțiuni autoimune foarte rare).
Reacțiile adverse ale iodurii de potasiu
Pot apărea reacții de hipersensibilitate: erupții cutanate tranzitorii, edemul glandelor salivare, cefalee, bronhospasm, tulburări gastro-intestinale; acestea pot fi ușoare sau severe ca intensitate și pot fi dependente de doză. Au fost raportate hipertiroidism, boli autoimune (Graves şi Hashimoto), guşă nodulară toxică și hipotiroidism indus de iod. De asemenea, s-au raportat hiperactivitate tiroidiană, tiroidită, mărirea glandei tiroide cu sau fără dezvoltarea mixedemului. Administrarea continuă poate determina depresie, nervozitate, impotență sexuală și insomnie.
Vă reamintim, peste 1 milion de comprimate de iod au ajuns în depozitul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Timiș pentru a fi distribuite populației. Se așteaptă instrucțiunile de la nivel național pentru distribuirea pastilelor.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
Xtristilor, ati ramas fara paine? nu mai sunt “cazuri de covid”, ati trecut la urmatoarea isterie? absolut jalnic
“Vai celor care vor avea in pantece si celor care vor alapta in acele zile,,.. Căci atunci va fi un necaz aşa de mare, cum n-a mai fost de la începutul lumii şi până acum şi nici nu va mai fi! ,,
Ajunge să pună unul o poza pe facebuci cu ciuperca radioactivă și se îndoapă toti cu pastilele înainte să poată zice ăștia la știri că nu e așa! Vedeți câti cretini s-au înghesuit la hârtie igienică și ulei și combustibili …
Cu alte cuvinte n-au fost capabili sa produca suficiente doze de KI si vor sa le distribuie doar catre cei mai vulnerabili.