Printre afecțiunile dezvoltate de cei care au trecut prin Covid-19 se numără și insuficiența cardiacă. Este o consecință a miocarditei, o inflamație a mușchiului inimii care reduce capacitatea acesteia de a pompa sângele. Oamenii se simt slăbiți, obosesc mai repede, au disconfort la respirație și devin conștienți de bătăile inimii, care pot deveni neregulate.
De asemenea, pot dezvolta edeme ale membrelor inferioare. „În cazul în care aveți asemenea simptome, prezentați-vă imediat la medic!”, ne sfătuiește doctorul Mirela Tomescu.
„Mulți pacienți au dezvoltat insuficiență cardiacă după Covid. Din păcate, au ignorat semnele bolii pentru că le-a fost teamă să meargă la spital sau în ambulator, acolo fiind și pacienți pozitivi. Acum, redeschizând clinica de cardiologie și bolnavii care au fost internați cu Covid prezentându-se la control, am depistat multe cazuri de insuficiență cardiacă, chiar la pacienți cu vârste în jur de 50 de ani. Din păcate, miocardita se vindecă cu fibroză miocardică și determină, pe lângă insuficiență cardiacă, tulburări de ritm și de conducere. Toate acestea pot fi depistate cu ocazia consultului cardiologic și tratate”, a declarat pentru Tion medicul cardiolog Mirela Tomescu.
Clinica ASCAR a fost pe „frontul Covid”, iar doctorii au avut de-a face cu astfel de cazuri de boli cardiovasculare instalate post-infecție, pe care le-au monitorizat în timp. Prof. Dr. Mirela Tomescu le recomandă celor care au trecut prin Covid să evite efortul fizic excesiv în primele luni după boală.
Alte afecțiuni depistate după infecția cu Covid au fost diabetul zaharat, trombozele venoase, emboliile pulmonare, infarctele miocardice sau accidentele vasculare cerebrale.
„Formele moderate și severe de Covid pot afecta, pe lângă plămâni și inimă, și alte organe, cum ar fi pancreasul, ficatul, rinichii, în general endoteliul tuturor vaselor. Le recomand pacienților ca în timpul bolii și după ce au trecut prin Covid să evite excesul de grăsimi, de sare și de zahăr, și să facă exerciții fizice ușoare. Datorită creșterii coagulabilității sanguine, toți pacienții noștri au urmat tratament anticoagulant în spital și timp de o lună după vindecare, pentru a evita formarea cheagurilor de sânge”, mai spune prof. Mirela Tomescu.
Clinica de Cardiologie Ascar și-a reluat activitatea din această săptămână. Măsurile de protecție sanitară se păstrează în continuare, toți pacienții sunt testați PCR înainte de internare, excepție făcând cei care au suferit de Covid în ultimele 3 luni.
Clinica de cardiologie are o capacitate de 50 de paturi. În perioadele non-Covid, clinica de cardiologie a internat lunar aproximativ 200 de pacienți cu probleme cardiovasculare. Cazurile depistate cu infecție Sars-CoV2 sunt îndrumate spre Clinica suport Covid de Dermatologie a Spitalului Municipal, unde beneficiază atât de consultul medicului specialist de boli infecțioase, cât și de consultul medicilor specialiști cardiologi.
„Pandemia încă nu s-a terminat, suntem pe o pantă rapid descendentă. Sper ca această pandemie să se termine cât mai curând, iar viața tuturor să revină la normal”, afirmă prof. Mirela Tomescu.
Trimite articolul
XDespre miocardite si decese dupa vaccinare nu discutam ?