Simptomele alergiei la ambrozie apar la sfârșitul verii sau începutul toamnei. Polenul de ambrozie provoacă diverse forme de rinită sau conjunctivită, principalele simptome fiind nasul înfundat sau secreții nazale, strănuturi în salve, mâncărimea pielii și eritem conjunctival. Alergia poate declanșa crize moderat-severe de astm și erupții cutanate.
„Evitarea expunerii la polenul de ambrozie este aproape imposibilă. Dar există modalități de a vă limita expunerea și de a reduce severitatea simptomelor. În timpul sezonului de ambrozie ar trebui: să urmăriți un calendar polinic, să evitați să ieșiți în aer liber în orele de vârf ale zilelor călduroase, să păstrați ferestrele închise, să schimbați des hainele și să vă spălați fața și pe mâini după ce ați fost afară, nu uscați rufele afară. Evitarea expunerii nu va fi însă suficientă. Trebuie să efectuați un consult medical în vederea testării cutanate alergologice, pentru a vă asigura că aveți cu adevărat o alergie la ambrozie, apoi veți primi tratament adecvat”, spune Bianca Matis, medic alergolog la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara.
Pentru majoritatea persoanelor cu simptome frecvente, steroizii nazali sunt cel mai bun tratament, conform specialistului. Dacă simptomele sunt mai ușoare, poate fi suficient un antihistaminic oral.
„La recomandarea medicului dvs, începeți să luați medicamente cu 2 săptămâni înainte de începerea sezonului de înflorire a ambroziei. În acest fel puteți opri reacția alergică înainte de a începe sau măcar să o țineți pe cât posibil sub control. Ulterior, veți putea urma un tratament care va determina corpul să dezvolte o toleranță la polenul de ambrozie, numit imunoterapie specifică, astfel încât să nu se mai declanșeze o reacție alergică la acest polen”, completează medicul alergolog Bianca Matis.
În timpul sezonului de ambrozie, o plantă poate elibera un miliard de grăuncioare de polen în aer, pe care vântul le poartă până la 3 km pe uscat. În Timișoara, autoritățile locale au depistat sute de terenuri neîngrijite, printre care și infestate cu ambrozie. S-au trimis somații și s-au dat amenzi, oamenii din Moșnița surprinzând ambrozie de 2 m pe Drumul Boilor.
editor Amalia Kui
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
Xambrozia se elimina prin eutanasierea guvernantilor care nu isi fac treaba
-
@tibi Tu ai un fel de reflex Pavlov cand auzi de vreo institutie a statului/autoritate incepi sa marai.
Domnule, peste tot numai Spitalul Victor Babes. Se pricep la toate. La covid insa, nu se mai inghesuie !
Orice alergie dispare daca dispare alergenul. Adica alergia apare numai in prezenta alergenului. In Germania nu vezi un fir de ambrozie. In Ungaria este aproape starpita. La noi prospera. Am fost azi in Cimitirul din Calea Sagului-mii de fire inflorite care alimenteaza cu polen km patrati. Se smulge usor. Se mai numeste iarba parloagelor. Prospera mai ales pe santierele parasite-Bogdanestilor de exemplu. Cine are alergie, in primul rand sa o smulga de pe traseul pe unde merge de obicei. nu asteptati sa faca asta primaria de ex. la care-i platim impozit. Are alte afaceri mai importante decat sanatatea locuitorilor.
-
de aia zic:e de fugit din tara asta care e zero barat la orice capitol
1) “Evitarea expunerii la polenul de ambrozie este aproape imposibilă” >>> bineînteles, deoarece ipoteza este ca nu facem nimic pentru stârpirea ei.
2) “În Timișoara, autoritățile locale au depistat sute de terenuri neîngrijite, printre care și infestate cu ambrozie.” >>> daca asa de multe au fost depistate, înseamna ca cineva a controlat tot orasul în detaliu. Deci, se stie EXACT, unde exista ambrozie (în oras).
3) “S-au trimis somații și s-au dat amenzi” >>> nu este solutia pentru stârpirea ambroziei!
Concluzie: Daca în oras exista atâta ambrozie (care continua a se înmulti) este din cauza INCOMPETENTEI directiei sanitare si a primariei, caci cine gestioneaza orasul daca nu primaria sub îndrumarea celor care se ocupa de sanatatea publica?! Se prefera a avea mii de bolnavi, a se cheltui o suma imensa pentru paliative (care nu au aproape nici un efect), precum si alte neajunsuri, în loc de a investi în exterminarea acestei plante (din oras). Anual apare un articol despre ambrozie, dar nimeni nu face nimic EFICACE. De ce în alte tari si orase nu exista ambrozie? Pentru ca PRIMARIA are un serviciu în cadrul salubritatii orasului care s-a ocupat de exterminarea plantei. Nu s-au dat “somatii” si “amenzi”, ci s-a lucrat efectiv. Si aici, în TION, s-a publicat acum vreo 2 ani, un comentar prin care un cititor dadea în linii mari solutia. Dar de vreme ce PRIMARIA nu citeste aici, nu s-a ales cu nimic. Mai ales ca fostul primar nu era o prea mare lumina….Si astfel, vom avea ambrozie înca sute de ani!
Solutia (pe scurt): Se constituie echipe de câte 3 oameni pe cartier, dotate cu unelte potrivite, se merge din casa în casa, si se elimina planta asa cum trebuie (smulsa). Intr-o luna, nu mai exista ambrozie (în oras). La anul se repeta (caci eradicarea nu va fi imediata). Apoi, se pot concentra acesti lucratori si face turul orasului pe exterior în acelasi scop. Peste 2-4 ani, nu va mai exista ambrozie. Dar pentru asta, trebuie un putina inteligenta la primarie si la directia sanitara si desigur un buget (care este mult mai mic decât consecintele acestei alergii).