Medicii avertizează că suntem tot mai frecvent alergici. O cincime din populație manifestă o formă de alergie față de anumite tipuri de particule. Medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara atrag atenția că există mai mulți factori declanșatori care ar putea să ne cauzeze simptomele neplăcute și uneori chiar debilitante.
„Aproximativ 20% din populația mondială suferă de diverse forme de alergii, iar statisticile sunt în continuă creștere. Cauzele de declanșare a alergiilor sunt numeroase, de la polen și praf până la alimente și substanțe chimice. Printre cele mai des întâlnite tipuri de alergii se numără alergiile sezoniere (febra fânului sau cea legata de ambrozie), care afectează milioane de oameni în perioadele de înflorire a plantelor alergene”, descriu cei de la Babeș într-o informare online.
De obicei, semnele unei alergii pot apărea devreme, așadar trebuie să fim atenți la copii atunci când încep să manifeste primele simptome.
„Alergiile pot începe încă din copilărie, iar expunerea timpurie la alergeni poate juca un rol semnificativ în dezvoltarea acestora. Este esențial să fim conștienți de simptomele alergiilor la copii pentru a interveni la timp și a gestiona corect această problemă de sănătate”, mai adaugă medicii de la Babeș.
Câteodată, cei care suferă de anumite alergii pot raporta o dispariție temporară a simptomelor. Acest lucru se poate întâmpla și pe fondul cantității substanței alergene prezentă în atmosferă. Mai mult, dacă un membru apropiat al familiei suferă alergii, există șanse ca și copiii acestora să aibă aceleași probleme.
„Schimbările climatice pot influența de asemenea alergiile. Variabilitatea climatică poate afecta concentrațiile de polen și mucegai în aer, contribuind la intensificarea simptomelor alergice.
Nu în ultimul rand, cercetările arată că factorii genetici joacă un rol semnificativ în predispoziția la alergii. Dacă unul sau ambii părinți suferă de alergii, există o probabilitate crescută ca și copiii să dezvolte aceeași sensibilitate”, subliniază specialiștii.
Sunt anumite perioade din an în care pacienții trebuie să fie mai atenți la alergiile de care știu că suferă, mai exact perioadele de polenizare, care pot determina gravitatea simptomelor dar și anticiparea lor, de către pacienți. Detalii, AICI.
Oamenii de știință lucrează la găsirea unor tratamente eficiente, pentru a-i ajuta pe alergici. Cei de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara prezintă imunoterapia ca o metodă inovatoare, care ar putea ajuta la combaterea alergiilor. Detalii, AICI.
Pe aceeași temă:
Alergiile de sezon: cât de important este să cunoaștem perioadele de polenizare
Citiți principiile noastre de moderare aici!