Cu aproape 50% s-a redus numărul celor care veneau în spitale pentru a face controale în cazul manifesătării unei posibile forme de cancer. La „Victor Babeș” din Timișoara, numărul pacienților internați cu cancer de plămân a scăzut cu 60%, întrucât pacienții se tem să vină în spitale. Bronhoscopiile, investigații necesare în cazul suspiciunilor de neoplasm pulmonar, au scăzut și ele cu 50 la sută anul trecut față de 2020. Cu 15% au scăzut și numărul celor care veneau la tratament, în perioada pandemiei.
„Pericolul este unul pe termen lung. Oamenii se feresc și amână să vina la spital pentru a fi diagnosticați ceea ce face ca intervențiile chirurgicale și tratamentul să fie și ele realizate cu întârziere. În acest fel, pacienții își reduc drastic șansele la un tratament care i-ar putea salva. Scăderea dramatică a diagnosticării și tratării cazurilor noi de boală este cu siguranță sectorul în care pandemia COVID a determinat daunele colaterale cele mai mari”, spune Cristian Oancea, managerul Spitalului „Doctor Victor Babeș” din Timișoara.
Specialiștii spun că amânările vor duce la liste de așteptare și soluții venite prea târziu, care pot fi fatale. Medicii oferă garanția că infectarea cu Covid-19 este redusă la maximum în spitale, întrucât se fac circuite speciale și sunt reguli de prevenție.
„Pacienții aflați într-un stadiu incipient al unui neoplasm, de exemplu, pot ajunge foarte repede, dacă nu sunt diagnosticați imediat și nu li se administrează un tratament corespunzător într-un timp cât mai scurt, la metastaze. În loc să fie posibilă vindecarea acestora, vom fi nevoiți doar să încercăm să le prelungim cât mai mult viața. Dacă acest lucru nu se înțelege, vom avea în viitor un număr mare de pacienți decedați pentru că au venit prea târziu la spital, de cele mai multe ori în ultimul stadiu. Renunțarea sau amânarea luării unei scheme de tratament existentă sau amânarea prezentării la medic pentru o reevaluare în vederea modificării schemei de tratament este la fel de gravă. Putem vorbi de recidivă în situația unor pacienți”, explică Cristian Oancea.
Potrivit medicului oncolog Șerban Negru, cancerul bronhopulmonar a cauzat în 2020 același număr de decese la nivel mondial la fel ca virusul, fiind înregistrate 1,8 milioane de decese, iar forma de cancer este mult mai agresivă și are o evoluție rapidă. În România sunt peste jumătate de milion de oameni diagnosticați cu cancer, iar în 2020, cancerul pulmonar a fost cea mai frecventă cauză de deces în rândul pacienților care suferă de această boală.
Trimite articolul
XPai hai sa vedem de ce evita lumea spitalele pentru investigatiile noi. Odata pentru ca esti ignorat cu orele, uitat, lasat sa te descurci singur prin spital. Asta pentru un om care abia merge sau respira. Pana acum tot acest suport era asigurat de apartinatori care aleargau ca nebunii intre etaje dupa doctori, asistente, internari/externari. In cazul in care in urma unui test dovedit neconcluvi esti diagnostiucat cu COVID, atunci se schimba cu totul treaba. Ti se amana tratamentul pana la un nou test pozitiv in minim 2 saptamani. Ghinion daca iti iese tot pozitiv peste 2 saptamani. TImp pe care pacientul de cancer nu il are. Intreruperea si amanarea citostaticelor este foarte periculoasa. UN alt aspect este ca nu avem access la imagistica. Esti mereu trimis in privat pentru RMN/CT si unde exista fonduri pentru 2 zile/ luna. Daca nu prinzi fondouri trebuie sa platesti cel putin 1000 ron chiar daca esti asigurat. Bronhoscopia este asigurata, dar nu este mereu posibila daca tumora nu este intr-o zona favorabila pt aceasta investigatie. Alternativa e punctia sub CT, care se face doar la colpata la Neuromed si costa 1400 ron. Nu mai dati vina pe pacienti. Nu sta nimeni acasa ca asa are chef. Sunt foarte multe blocaje
un an mai tarziu, presa de propaganda spune adevarul.
“Medicii oferă garanția că infectarea cu Covid-19 este redusă la maximum în spitale, întrucât se fac circuite speciale și sunt reguli de prevenție.” – da, mai mult risti sa iei foc sau oricare alta din cele 1000 de boli posibile. garantia unui medic este egala cu ZERO
Faceti sectii covid in toate spitalele, criminalilor. Spitalele dedicate covid omoara oamenii care sufera de alte probleme. Nu pot sa primeasca acolo tratamentul necesar si medicii ATI nu sunt specialisti pe toate ariile