Fierul este necesar în organism pentru producerea energiei, utilizarea oxigenului și proliferarea celulară, regăsindu-se în hemoglobină și în depozitele de fier ca feritina și hemosiderina.
Cauzele deficitului de fier sunt, conform medicilor:
- o dieta săracă în fier (de exemplu în cazul vegetarienilor sau al sugarilor alimentați exclusiv cu lapte matern o perioada lungă de timp);
- tulburări de absorbție la nivel intestinal-sindrom de absorbție, boală celiacă, gastrectomie subtotală;
- sângerarea cronică digestivă – ulcer, polipi colonici;
- sângerări de cauza ginecologică, urinară sau la nivelul aparatului respirator
- la unele femei gravide sau care alăptează
Simptomele deficitului de fier sunt: tegumente palide, slăbiciune, oboseală, amețeală, dificultăți de respirație, mâini reci, dificultăți de concentrare, bătăi rapide ale inimii, dureri toracice și apetit scăzut.
„Diagnosticul de anemie feriprivă e dat de hemoleucograma cu indicii eritrocitari, frotiul de sânge periferic, reticulocite, feritina, sideremie, capacitatea totală de legare a fierului. În evaluarea cauzei deficitului de fier, atunci când vorbim de un pacient suspect de sângerări digestive, se vor efectua endoscopii digestive, superioară și inferioară, un test pentru hemoragii oculte și ecografii abdominale.
În cauzele ginecologice se recomandă efectuarea unui consult ginecologic, determinarea markerilor tumorali și o ecografie abdominală. Atunci când vorbim de probleme pulmonare, se recomandă efectuarea unei bronhoscopii și un Rx toracic, însoțite obligatoriu de un consult pneumologic. Atunci când vorbim de un pacient suspect de deficit de fier din cauze urologice, se pot efectua o ecografie abdominală, un sumar de urină și obținerea hemosiderinuriei”, spune dr. Catalin Tiplea – medic specialist în hematologie.
Deficitul de fier poate fi cauzat și de consumul de medicamente, de exemplu antiinflamatoarele nesteroidiene, de o intervenție chirurgicală sau de donarea de sânge.
Tratament
Tratamentul anemiei în această cauză presupune o dietă care să conțină alimente bogate în fier (carne de vită, de pui, curcan, în special ficat, pește, fructe de mare, broccoli, mazăre, fasole, orez, năut, linte, spanac, sfecla roșie și ciocolata neagră).
În plus, se recomandă tratamentul substitutiv cu fier oral (150-200 mg/zi înainte de masă cu 30 de minute), în combinație cu vitamina C, pentru a crește absorbția intestinală a fierului, pentru o perioadă de 3-6 luni. După acest interval trebuie făcută o reevaluare a „depozitelor de fier”.
Tratamentul cu fier intravenos se administrează în cazul intoleranței la preparatele de fier sau malabsorbției.
Citiți principiile noastre de moderare aici!